nous projectes

«Volia il·luminar la dona de muntanya»

La periodista Laura Gordó relata en una novel·la la història d'Anna Plana, la pastora que va protagonitzar amb el seu ramat un anunci televisiu d'aigua mineral

zentauroepp52903818 escales200324094738

zentauroepp52903818 escales200324094738

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Laura Gordó (La Pobla de Segur, 1980) és filla, neta i besneta de ramaders. Cal Tomàs, l’empresa càrnia familiar on ella s’ocupa de gestió, màrqueting i vendes, proveeix restaurants i botigues de carn i embotits de les vaques i vedells de la seva pròpia criança ecològica. Ella als 13 anys ja acompanyava la seva família amb el bestiar en la transhumància cap als cims alts del Pallars i de tornada als prats pròxims a casa, a la Pobla de Segur.

Als 18 anys es va traslladar a Barcelona per estudiar Periodisme. Va fer un Erasmus a Copenhaguen i un altre any el va passar a Nova Zelanda. Volia viatjar i saber com vivien en altres llocs. Però una part d’ella sempre es va mantenir connectada al Pallars. «He viscut i mamat molt el projecte familiar i sempre em vaig sentir amb un peu a casa», expressa Laura Gordó. Així que, el 2004, va tornar a la Pobla i va treure partit de la seva formació periodística. Va treballar com a ‘freelance’ per a diversos mitjans de comunicació, entre els quals, EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

Escrivia històries reals per publicar però també imaginatius relats que guardava per a ella. Adora escriure. I després de tres anys a la Pobla, va tornar a sentir la necessitat d’emigrar a la Barcelona, on, entre altres ocupacions, va completar un curs de narrativa i especialitat en novel·la a l’Ateneu Barcelonès. A la capital catalana, on va continuar treballant com a comercial per al negoci familiar, va conèixer la seva parella, un noi d’Olot també amb negoci propi. I aquesta vegada, l’enyorança de la vida al món rural va arribar en parella. El 2018 es van instal·lar a viure a la Pobla de Segur.

Dos regals

L’any passat, i pràcticament alhora, Laura Gordó va rebre dos regals. Es va quedar embarassada del seu primer fill i va rebre la trucada de l’editorial Cossetània. Volien que escrigués la història d’Anna Plana, una jove de Navata (Girona) que va arribar al Pallars als 29 anys per formar-se a l’Escola de Pastors i que va acabar quedant-se al càrrec d’un ramat propi d’ovelles. El 2016, el relat de la seva vida al Pallars la va fer protagonista de l’anunci de l’aigua Veri.

 Avui, aquest canvi de rumb, i la fermesa a agafar les regnes de la seva vida, remant a contracorrent en un sector eminentment masculí, han escrit en mans de Laura Gordó un homenatge a la valentia de les dones dels pobles de muntanya. A ‘La noia de les ovelles pigallades’ (Cossetània Edicions) «he pretès mostrar una història de vida d’una noia valenta i forta que ha sabut creure en ella mateixa, que és la de l’Anna, però que podria ser la d’altres, la fortalesa de la dona en general i, en concret, de la dona de muntanya, ramadera, que sempre ha estat allà», expressa Gordó. «Darrere de qualsevol ramader i casa important hi ha hagut sempre una dona encarregant-se de les ovelles que havien parit, portant la casa, netejant els corrals..., fent una gran feina, que no es veu. I jo volia il·luminar la dona de muntanya», diu l’autora del llibre.

Notícies relacionades

«M’alegra comprovar que no soc l’única jove que després d’haver viscut uns anys fora, opta per quedar-se al Pallars», diu. «Jo sempre he confiat molt en el territori i sempre vaig voler tornar-hi. Veig futur a la zona, amb molta qualitat de vida. És un dels aspectes que he intentat reflectir al llibre, posar èmfasi en l’estil de vida més natural i humà aquí al Pirineu, donar a entendre que aquí es viu molt bé».

Mentre el Cesc creixia al ventre de la Laura, aquesta encara anava fent viatges a Llessui, el poble de la Vall d’Àssua, al Pallars Sobirà, on viu l’Anna, la protagonista del llibre. Juntes van compartir llargues converses a la muntanya i a la casa on la pastora cria els seus dos fills. Setmana a setmana, la Laura escrivia la vida de la pastora i en les pauses avançava la lectura del relat del creixement del fetus al seu interior, del Dr. Eduard Gratacós, ‘9 meses desde dentro’ (Paidós). Serenament, llegia i escrivia. Llegia com estava donant vida al seu interior a una nova criatura pallaresa i escrivia l’heroica elecció de l’Anna de ser mare i pastora en un petit nucli pirinenc. I en la setmana 34, mentre ultimava ja els últims textos, per sorpresa, va arribar el seu nadó. Ara les dues dones, l’Anna i la Laura, amb les seves tres criatures, donen corda a la demografia, vida i futur del Pallars.