informe universitari

L'Imperial College afirma que hi ha set milions d'infectats per coronavirus a Espanya

Un estudi de la universitat britànica situa la taxa de mortalitat del Covid-19 en el 0,66%

Les mesures restrictives preses pel Govern central haurien evitat 16.000 morts

zentauroepp52761797 una mujer pasea por el centro de madrid con mascarilla como 200313094207

zentauroepp52761797 una mujer pasea por el centro de madrid con mascarilla como 200313094207 / Ricardo Rubio

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segons el Ministeri de Sanitat, a Espanya tenim 94.417 casos de coronavirus, però aquestes xifres podrien ser molt més altes. Així ho assegura la universitat britànica Imperial College, col·laboradora de l’OMS, que afirma que al país hi hauria ja set milions de persones contagiades pel Covid-19. Els investigadors expliquen aquesta gran diferència entre unes dades i altres a causa de la limitada capacitat de realitzar proves diagnòstiques i al fet que molts dels casos són lleus i asimptomàtics, per la qual cosa no es detecten.

Segons un estudi publicat aquest dilluns per investigadors de l’Imperial College, a Espanya hi hauria entre un 3,7% (gairebé un milió i mig) i un 41% (19 milions) de persones infectades, amb un valor mitjà estimat del 15% (el que equivaldria a la xifra de set milions). Aquestes xifren la situarien com el país més afectat d’Europa, amb un ampli marge.

Aquestes dades, que juguen amb una forquilla molt àmplia i amb un interval de confiança del 95%, significarien que la taxa de mortalitat per coronavirus seria molt inferior a l’estimada fins ara. Els investigadors consideren que la majoria de casos a Espanya haurien sigut asimptomàtics o amb símptomes molt lleus de la malaltia.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, ha parlat aquest matí sobre aquest estudi durant la roda de premsa per informar de l’estat de la pandèmia, en què ha intervingut via telemàtica després d’haver donat positiu per coronavirus. «Sí que el coneixem [l’informe]. Aquests informes no són d’ahir ni d’abans-d’ahir. [...] De tota manera, cal anar amb compte: els models són simplificacions de la realitat, però sí que ens indiquen la línia a seguir», ha afirmat.

Noruega, la menys afectada

L’informe, titulat ‘Estimant el nombre d’afectats i l’impacte de mesures no sanitàries contra el Covid-19 en 11 països europeus’, no només aporta dades d’Espanya, sinó també d’Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Noruega, Suècia, Suïssa i el Regne Unit.

Dels països analitzats, Espanya tindria el percentatge més elevat de contagiats, tot i que també té la forquilla més àmplia (a causa de la gran dispersió). Itàlia, un altre dels més afectats, tindria uns 5,9 milions de persones infectades (el 9,8% dels seus ciutadans), mentre que l’estudi deixaria Alemanya amb només un 0,72% de la població encomanada (unes 600.000 persones). Dels països estudiats, el que menys casos presentaria seria Noruega, amb el 0,41%. Al mig quedarien Àustria (1,1%), Bèlgica (3,7%), Dinamarca (1,1%), França (3%), Suècia (3,1%), Suïssa (3,2%) i el Regne Unit (2,7%).

16.000 espanyols salvats

L’estudi també calcula les vides salvades gràcies a les mesures de confinament preses a Espanya, unes 16.000 des de l’inici del brot. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, fins ara han mort 8.189 persones per coronavirus. D’acord amb aquest treball, serien aproximadament 24.000 morts les que s’haurien produït si no s’hagués pres cap tipus d’intervenció.

L’anàlisi de l’equip mostra que, amb les mesures actuals en marxa, s’haurien evitat entre 21.000 i 120.000 morts fins al 31 de març als 11 països. No obstant, puntualitzen que s’evitaran moltes més morts si es mantenen les intervencions fins que la transmissió descendeixi a nivells baixos.

Un altre estudi d’aquest mateix dilluns també de l’Imperial College London, en col·laboració amb la Universitat Queen Mary i la Universitat d’Oxford, desenvolupat a través de 70.117 casos clínics diagnosticats a la Xina, estima que la taxa de mortalitat de la malaltia a nivell global seria del 0,66%, si es té en compte que una part de les infeccions no arriba a confirmar-se. Si s’analitzen únicament els casos confirmats, la taxa de mortalitat del nou coronavirus seria de l’1,38%, segons el treball publicat aquest dilluns a la revista ‘The Lancet Infectious Diseases’.

La gravetat de la malaltia s’incrementa amb l’edat dels pacients: la taxa de mortalitat en persones entre 20 i 30 anys és del 0,031%, però augmenta fins al 7,8% en majors de 80 anys.

Augment d’hospitalització amb l’edat

Notícies relacionades

Aquest mateix patró s’observa en el percentatge de persones que requereixen hospitalització: el 3,4% dels malalts d’entre 30 i 40 anys són ingressats, mentre que la proporció entre les persones entre 50 i 59 anys contagiades ascendeix al 8,2%.

Estimen que entre el 50% i el 80% de la població mundial es podria infectar amb el nou virus SARS-CoV-2, i recalquen que «la majoria de la gent es recupera, fins i tot després de patir símptomes greus».

Temes:

Coronavirus