EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Un model matemàtic preveu que Espanya superi els 90.000 casos de coronavirus aquest cap de setmana

Els investigadors consideren que encara ha d'arribar «el pic» de contagiats

zentauroepp52590927 coronavirus clinic200303093735

zentauroepp52590927 coronavirus clinic200303093735 / Hospital Clinic Barcelona

3
Es llegeix en minuts
Efe

Un model matemàtic d’investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l’Hospital Germans Trias de Badalona (Barcelona) preveu que aquest cap de setmana Espanya arribi a superar els 90.000 casos de persones infectades pel coronavirus (la dada oficial del divendres 27 era de 64.059 contagiats).

Per a la Unió Europea, el mateix model estima un nombre de casos superior a les 300.000 persones infectades (ja hi ha 230.000 contagis detectats), i per a Catalunya aquest cap de setmana també es preveu arribar als 19.000 (la Generalitat va informar ahir de 14.263 casos).

A l’espera del «pic» de casos

Aquest model matemàtic ha sigut elaborat per un equip d’investigadors del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC i del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB) de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol, pertanyent a l’hospital del mateix nom, amb el recolzament de La Caixa.

Daniel López-Codina, un dels investigadors del BIOCOM-SC de la UPC, ha manifestat que «el pic» de casos encara ha d’arribar a Espanya i que fer prediccions a més de tres dies vista és especular, perquè en aquesta pandèmia «hi ha moltes variables».

Entre d’altres, aquests experts indiquen en un informe sobre el seu model que la mortalitat a cada país pot ser diferent per diversitat de factors, com la distribució d’edats de la població, la capacitat de l’assistència sanitària o la taxa de diagnòstic, especialment entre els casos asimptomàtics i lleus.

«El model matemàtic amb què treballem descriu l’escenari a partir de dades reals», i el que es veu de moment és que la «velocitat de propagació» del coronavirus s’ha anat millorant a Espanya tot i que encara no està controlada, com sí que sembla que ho és a Itàlia, ha indicat.

Retorn progressiu a la normalitat

L’expert ha explicat que els models matemàtics de sistemes complexos no són una bola de vidre i que el que fan és «ajudar a entendre i a preveure, però no són totalment deterministes».

Un altre dels reptes importants, una vegada s’aconsegueixi superar l’epidèmia, ha apuntat López-Codina, és com tornar a la normalitat.

«Aquest és un debat que han de fer les autoritats, els experts sanitaris i la societat», ha afirmat l’investigador, que proposa «un procés de retorn progressiu», com s’està fent a la Xina, per evitar nous brots de la malaltia.

Lliçons de la Xina

Segons el seu parer, «la Xina ens està oferint moltes lliçons» sobre com gestionar el temps postcoronavirus i també com s’ha evitat que s’estengués a altres províncies, on s’han donat casos però que no han arribat als 2.000, i res comparat amb l’epicentre, la província de Hubei.

L’informe que elaboren cada dia aquests experts es fa arribar al directori general Digital Excellence and Science Infrastructure de la Comissió Europea, dirigit per Thomas Skordas.

A aquest grup de treball també s’integren investigadors de l’European Centre for Disease Prevention and Control, del Joint Research Centre, i de l’Imperial College London.

Pendents dels Estats Units

L’objectiu d’aquests investigadors és proporcionar una imatge completa de la situació de la pandèmia del Covid-19 als països europeus i poder preveure la situació en els dies immediats, sense interpretar les causes de l’evolució dels casos.

Notícies relacionades

López-Codina ha apuntat que, per tenir una visió de conjunt de la pandèmia, s’estan començant a estudiar dades dels Estats Units, el Brasil i Sud-àfrica amb el seu model matemàtic.

Aquest investigador ha alertat que el Covid-19 ens ha de servir per recordar que hi ha altres malalties infeccioses que causen epidèmies, com la tuberculosi, amb un milió i mig de morts a l’any a tot el món, o el xarampió, que el 2018 va causar més de 140.000 morts i està tenint efectes catastròfics en països com la República Democràtica del Congo, amb 334.000 casos i 6.326 morts entre 2019 i febrer d’aquest any.