ELS EFECTES DEL CORONAVIRUS

Coronavirus: El canvi d'hora menys traumàtic

Espanya avança aquest cap de setmana els rellotges en un context nou marcat per l'alerta sanitària a gairebé tot el món

«És un canvi amb menys impacte en l'àmbit de la salut mental, amb el confinament els horaris han desaparegut», assegura un psiquiatre

rpaniagua45628372 madrid  26 10 2018  cambio de horario verano invierno  el re200327175520

rpaniagua45628372 madrid 26 10 2018 cambio de horario verano invierno el re200327175520 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Aquest cap de setmana toca el ritual que es repeteix dues vegades cada any. La nit de dissabte a diumenge les manetes del rellotge patiran una brusca volta. A les dues seran les tres, just el canvi invers que es produeix a l’octubre. L’horari d’estiu arriba en unes circumstàncies històriques després de 15 dies de confinament i en plena alerta sanitària per la pandèmia que fueteja gairebé tot el món. ¿Aquest context aportarà un plus d’estrès o d’ansietat al canvi d’hora convencional? Els experts creuen que l’efecte serà mínim.

«Aquest canvi d’hora en l’àmbit de la salut mental tindrà menys impacte. Els horaris han desaparegut. Molta gent es pregunta quin dia som, quina hora és... A l’estar confinats a casa els horaris són més laxos», assegura Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del servei de psiquiatria de l’hospital Vall d’Hebron.

La noció del temps

Segons la seva opinió, qualsevol modificació horària implica «un estrès per a l’organisme, una afectació», però el fet de guanyar lluminositat sempre és positiu. La clau és buscar una flexibilitat. «En persones amb trastorns depressius el canvi d’hora pot notar-se més, però en aquesta situació la noció del temps és diferent. És més impactant quan has de fer alguna cosa a una hora i no pots canviar-ho», afegeix el doctor.

Una dona i la seva filla es passegen per una estació a la plaça Catalunya / ALBERT BERTRAN

Ramos Quiroga insisteix en la importància d’establir hàbits, aixecar-se cada dia més o menys a la mateixa hora i planificar els moments per fer exercici a casa, treballar o veure la tele amb els nens. «Qui tingui mals hàbits es desordenarà més, però l’impacte amb el canvi horari ha de ser mínim», confirma la psicòloga de la Teknon Blanca Bueno.

Ritme trencat

Imposar unes bones pautes de dieta i una higiene del son també és important. Les persones amb insomni són les que més pateixen aquestes alteracions, però no canvia especialment per un dia. «És irrellevant. La pandèmia en general sí que afecta. La incertesa incrementa l’estrès i altera el son per dos pilars: d’una banda, tots estem preocupats i tenim algun familiar o conegut infectat o que fins i tot ha mort i, de l’altra, el fet de no tenir uns horaris regulars ens trenca el ritme circadiari», reflexiona Odile Romero, cap de la unitat del son del Vall d’Hebron.

Un home es desvetlla al llit / EP

Segons la neurofisiòloga, tenir una hora menys de son un dia «no és ressenyable», com tampoc ho seria tenir-ne una més. El problema es produeix quan es desquadren les pautes diàries per estar molt temps tancat a casa.

Anul·lació el 2021

Notícies relacionades

El nou horari es mantindrà fins a la matinada del 25 d’octubre. El doble moviment d’octubre i març es va implantar amb l’objectiu d’estalviar energia, però els últims temps ha generat un intens debat.

El 2018, la UE va iniciar una consulta amb un resultat clar: més del 80% dels 4,6 milions de ciutadans que hi van participar es van mostrar a favor d’acabar amb aquests canvis d’hora. L’anul·lació definitiva a Europa tindrà lloc el 2021 i cada país podrà triar si es queda en l’horari d’hivern o el d’estiu, el preferit pel 65% d’espanyols.