Alerta per l'economia

Mario Draghi: «La pandèmia de coronavirus és una tragèdia humana de proporcions bíbliques»

L'expresident del Banc Central Europeu reclama una mobilització completa i immediata dels sistemes financers

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi waits to address the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016.    REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi waits to address the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo / Francois Lenoir (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Mario Draghi, expresident del Banc Central Europeu (BCE), ha reclamat una mobilització completa i immediata dels sistemes financers dels països europeus per fer front a l’impacte de l’epidèmia de coronavirus i evitar que la profunda recessió a què Europa sembla abocada no es transformi en una depressió prolongada que causi un mal irreversible al vell continent, de manera que serà necessari assumir un endeutament públic més gran i cancel·lar deutes del sector privat.

«La pandèmia de coronavirus és una tragèdia humana de proporcions potencialment bíbliques», adverteix Draghi en una columna publicada pel diari ‘Financial Times’, en qùe adverteix que el cost econòmic de les mesures de contenció implementades «fan inevitable una profunda recessió», i per això l’expresident del BCE planteja que el desafiament actual és actuar amb prou fermesa i rapidesa per evitar que aquesta es transformi en una prolongada depressió que causi un mal irreversible a Europa.

En aquest sentit, Mario Draghi apunta que la resposta clarament passa per un augment significatiu del deute públic, que passarà a convertir-se en una característica permanent de les economies europees i vindrà acompanyada per la «cancel·lació de deute privat».

«És el paper apropiat de l’Estat desplegar el seu balanç per protegir els ciutadans i l’economia contra xocs dels quals el sector privat no és responsable i que no pot absorbir», defensa l’expresident del BCE, que recorda que els estats sempre han fet front a emergències nacionals, com les guerres, i que en l’actualitat representen l’angoixa humana de la pandèmia i els tancaments.

Davant aquesta situació, Draghi afirma que la qüestió no és ja si l’Estat ha de fer ús del seu balanç, sinó com hauria de fer-lo servir millor, i remarca que la prioritat no ha de ser només proporcionar una renda bàsica a aquells que perdin la seva feina, sinó evitar en primer lloc la destrucció de llocs de treball, cosa que fa necessari un recolzament immediat en forma de liquiditat per a les empreses i emprenedors.

«Alguns països ja han introduït mesures per injectar liquiditat als negocis en dificultats. És necessari un acostament més integral», apunta.

D’aquesta manera, Draghi afirma que l’única manera eficaç d’abordar la situació ràpidament passa per la completa mobilització dels sistemes financers dels països «de manera immediata» i evitant demores burocràtiques perquè els bancs puguin deixar fons «a cost zero» a les empreses que salvaguardin l’ocupació sota la garantia dels governs, i l’italià assenyala que ni les regulacions ni els col·laterals haurien d’obstaculitzar la creació de tot l’espai necessari en els balanços bancaris per a aquest propòsit.

Canvi de mentalitat

Notícies relacionades

«Els nivells de deute públic s’hauran incrementat, però l’alternativa, una destrucció permanent de capacitat productiva i, per tant, de la base fiscal, serà molt més nociva per a l’economia i, eventualment, per a la solvència del Govern», afirma Draghi.

En aquest sentit, l’expresident del BCE considera imprescindible un canvi de mentalitat semblant al de períodes de guerra en el qual els europeus es recolzin mútuament en el que representa una causa comuna i adverteix que «el cost de vacil·lar podria ser irreversible».