mesura d'urgència

El BCE comprarà 750.000 milions addicionals de deute davant la crisi del coronavirus

L'autoritat monetària treu el bazuca per contenir les primes de riscos públiques

La institució pren la decisió després d'haver creat dubtes sobre el seu marge d'actuació

bce / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

Com en els pitjors moments de la Gran Recessió, el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) s’ha reunit d’urgència per videoconferència a última hora d’aquest dimecres i ha aprovat ampliar en 750.000 milions d’euros les seves compres de deute públic i privat fins a final d’any. Per valorar la importància de la decisió, n’hi ha prou de remarcar que la quantitat se sumarà als 120.000 milions oferts fa només una setmana per combatre l’impacte econòmic del coronavirus i als 240.000 milions que ja tenia previstos comprar durant l’exercici abans que esclatés la pandèmia. En total són 1,11 bilions, cosa que implica una mitjana mensual de 92.500 milions, la quantitat més alta assolida mai per la institució.

L’autoritat monetària ha batejat aquesta nova línia com a Programa de Compra d’Emergència per a la Pandèmia (‘Pandemic Emergency Purchase Programm’). La institució s’ha vist obligada a tornar a actuar amb una pressa pròpia de temps de crisi extrema perquè les iniciatives que va adoptar la setmana passada no han servit per contenir les primes de risc sobiranes dels països de l’euro (diferencial de l’interès del bo a 10 anys d’un país respecte a l’alemany de referència, indicador del risc d’impagament segons els inversors). Al contrari: l’espanyola va arribar aquest dimecres a sobrepassar els 160 punts bàsics per primera vegada des del juny del 2016, i la italiana va depassar la barrera dels 300 punts bàsics, davant els creixents temors de l’impacte en els comptes públics de les mesures anunciades pels governs.

Esmenant l’error

En part es deu a un error de comunicació comès per la seva presidenta, Christine Lagarde, dijous passat, en el pitjor moment possible, que va provocar un enfonsament històric de les borses. L’alta funcionària francesa va assegurar que el BCE «no és aquí per tancar» aquestes primes, cosa que li va valer crítiques furibundes a Itàlia i França. La mateixa Lagarde va provar d’esmenar-ho el mateix dijous en una entrevista posterior a la cadena de televisió CNBC, en les quals va assegurar estar «plenament compromesa per evitar qualsevol fragmentació» de les primes de risc.

L’endemà van fer el mateix l’economista en cap de l’organisme i els governadors dels bancs centrals d’Espanya, França i Itàlia. No obstant, el seu homòleg d’Àustria, Robert Holzmann, va tornar a sembrar dubtes sobre el marge d’actuació del BCE en una entrevista, cosa que va portar la institució en un gest inèdit a emetre un comunicat aquest dimecres per negar-ho, una rectificació a la qual es va afegir el mateix Holzmann. Per si quedava algun dubte, Lagarde va insistir en un tuit en el missatge després de l’anunci de les noves compres: «Els temps extraordinaris requereixen una acció extraordinària. No hi ha límits al nostre compromís amb l’euro. Estem determinats a utilitzar tot el potencial dels nostres instruments, dins del nostre mandat». 

Més si és necessari

Notícies relacionades

El BCE va explicar que el nou programa de compres no acabarà fins que consideri que la crisi del coronavirus hagi passat i «en qualsevol cas no abans de final d’any». Les adquisicions de deute públic es realitzaran tenint en compte la proporció que té cada Estat de l’euro en el capital de l’organisme, però alhora es faran de manera «flexible», és a dir, que es podrà prioritzar la dels més afectats en els moments en què sigui necessari, cosa que és crucial per a països com Itàlia i Espanya. El consell de govern també ha ampliat el tipus d’actius privats que podrà comprar i ha suavitzat les garanties que hauran de presentar els deutors, dues mesures més destinades a incrementar l’impacte del pla.

«El consell de govern farà tot el que sigui necessari dins del seu mandat. El consell de govern està totalment preparat per incrementar la mida dels seus programes de compra de deute i ajustar les seves composicions tant com sigui necessari i per tant temps com es necessiti. Explorarà totes les opcions i totes les contingències per recolzar l’economia durant aquest xoc. En la mesura que certs límits autoimposats puguin entorpir l’acció que el BCE requereixi adoptar per complir el seu mandat, el consell de govern considerarà revisar-los tant com sigui necessari per fer les seves accions proporcionades als riscos que afrontem», va apuntar l’organisme.