Coronavirus

Set morts a la residència més gran d'Europa

El centre de gent gran Doctor González Bueno de Madrid és un dels programats per l'UME per a la seva desinfecció

undefined52922327 madrid   25 03 20  coronavirus  traslado de residentes falle200325162802

undefined52922327 madrid 25 03 20 coronavirus traslado de residentes falle200325162802 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Entorn de les últimes 24 hores, set avis han mort a la residència madrilenya Doctor González Bueno, situada a la carretera de Colmenar, a 13 quilòmetres de la capital, segons informen treballadors del centre.

Durant el matí d’aquest dimecres, els cotxes dels serveis fúnebres han anat arribant en degoteig per recollir els cadàvers i emportar-se’ls a diferents dipòsits de cadàvers de la ciutat.

Amb tot el seu personal desbordat, la residència no ha pogut oferir a EL PERIÓDICO un recompte oficial del total acumulat de morts. El centre González Bueno té un nombre considerable de contagis entre els usuaris, majoritàriament avis d’edat molt avançada, amb diversos centenaris a les seves habitacions. Entre el personal també s’han produït diversos positius per coronavirus, segons fonts del centre. 

Les tècniques sanitàries de la residència s’alternen en les seves tasques al mig d’una enorme tensió i temor des de fa ja més d’una setmana, quan els primers casos van començar a manifestar-se entre els inquilins.

La Unitat Militar d’Emergències, els soldats de la qual porten ja 500 residències desinfectades, encara no han passat per allà. La seva neteja està programada, precisament, per a aquest dimecres, segons la previsió de treball exposada en l’operació Balmis de les Forces Armades.

Aquesta residència madrilenya té capacitat per a 600 usuaris, dels quals habitualment 400, de mitjana, són grans dependents. És una de les destinacions més temudes per les tècniques sanitàries de la Comunitat de Madrid. El 2017, els seus treballadors, la majoria dones, van formular una denúncia pública pel seu «estrès continu», a causa de la gran quantitat d’avis i l’escàs personal: de nit, una infermera i vuit auxiliars per a la que resulta una de les residències d’avis més grans d’Europa.

Dotze en un altre geriàtric

En una altra de les grans residències de Madrid, l’Orpea Loreto, dotze usuaris han mort ja, i 20 treballadors s’han contagiat. El nombre de caçats pel coronavirus arriba ja al 20% de la plantilla. 

Notícies relacionades

D’aquestes morts, només una ha pogut confirmar-se amb causa en el Covid-19, ja que l’avi va morir a l’hospital i allà se li va fer la prova. Els altres 11 han mort sense que es pugui atribuir al virus la causa del seu òbit, per no haver pogut fer-los cap test.

La residència Opea Loreto no està patint carència de material de protecció ja que, segons han indicat fonts del geriàtric a Europa Press, van fer una bona provisió de mascaretes, guants i bates abans que esclatés la pandèmia.