CRISI SANITÀRIA

La Generalitat obrirà albergs per a nens amb pares hospitalitzats per coronavirus

El Govern utilitzarà la xarxa d'albergs del Xanascat per atendre menors

Els petits de fins a 3 anys aniran amb una família d'acollida

zentauroepp52842553 graf8918  barcelona  18 03 2020   unos ni os juegan al f tbo200318223703

zentauroepp52842553 graf8918 barcelona 18 03 2020 unos ni os juegan al f tbo200318223703 / Enric Fontcuberta

1
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en marxa els mecanismes per poder habilitar la xarxa d’albergs públics del Xanacat amb l’objectiu d’acollir els nens i adolescents els pares dels quals es trobin hospitalitzats per coronavirus i, per tant, no puguin cuidar-los per evitar el contagi. En el cas dels menors de 3 anys, seran cuidats per una família d’acollida de manera temporal. La Generalitat ha hagut de prendre aquestes mesures després que ahir tres nens de 10, 12 i 14 anys es quedessin sols a casa seva a Barcelona durant unes 10 hores perquè els seus pares van haver de quedar-se ingressats amb símptomes del Covid-19, segons ha avançat ‘El País’. 

En un comunicat enviat als mitjans de comunicació aquest dimecres, el Govern explica que en el cas que els progenitors hagin de quedar aïllats o hospitalitzats a causa del coronavirus i, per tant, no es puguin cuidar dels seus fills, la prioritat sempre serà traslladar els nens amb els seus familiars. No obstant, en el cas que aquest extrem no es pugui dur a terme per les raons que sigui, la Generalitat ha dissenyat una xarxa perquè professionals qualificats puguin atendre aquests menors les 24 hores del dia. 

«Entorn familiar acollidor»

En el cas que els nens tinguin menys de 3 anys, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAiA) els derivarà a una família que hagi acollit o adoptat algun menor a Catalunya o que hagi demanat fer-ho. Es tracta d’una mesura amb què es pretén proporcionar «un entorn familiar acollidor» als nadons i els nens més petits.

Notícies relacionades

Per als menors d’entre 3 i 17 anys el Govern posarà en marxa «espais de lleure, d’acompanyament, d’afecte i d’activitats culturals i educatives» als albergs públics de la xarxa de Xanascat. Segons explica la Conselleria d’Afers Socials en el seu comunicat, aquests recintes estaran oberts tot el dia, l’estada serà flexible i els nens es podran comunicar amb els pares per «via telemàtica» mentre siguin a l’hospital. L’estada dels nens en aquests espais es preveu que s’allargui fins que els pares se’n puguin fer càrrec.

Aquesta decisió s’ha hagut de prendre després que un matrimoni d’origen xinès hagués de ser ingressat a l’Hospital Sant Pau de Barcelona dimarts a la nit i els seus tres fills quedessin desemparats durant almenys 10 hores.