lluita contra la pandèmia

Coronavirus Makers: la xarxa de voluntaris que crea material sanitari amb tecnologia 3D

La iniciativa, en la qual participen professionals, escoles i empreses, suma ja més de 13.000 col·laboradors

mdedios52904278 graf939  zaragoza  24 03 2020   jaime  un estudiante de 18 a200324143039

mdedios52904278 graf939 zaragoza 24 03 2020 jaime un estudiante de 18 a200324143039 / Javier Cebollada

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els temps de crisi també serveixen per potenciar la solidaritat. Un exemple n’és el Coronavirus Makers, una xarxa de voluntaris de tot Espanya que s’ha proposat aplicar la tecnologia 3D per fabricar equips de protecció i material sanitari amb els quals contribuir a l’emergència del coronavirus. La iniciativa suma ja més de 13.000 col·laboradors.

Es tracta d’un projecte sorgit a Madrid que s’ha estès a la resta de comunitats autònomes, on, per equips, s’organitzen per gestionar la creació i logística de productes d’utilitat per al personal sanitari davant el Covid-19, que després distribueixen pels principals centres hospitalaris del país.

Entre els milers de voluntaris figuren des de metges a enginyers, dissenyadors, professors i infermers, però també institucions com ara escoles i empreses que han posat a disposició d’aquesta iniciativa la seva maquinària d’impressió 3D.

Coordinats per Telegram

L’objectiu de la campanya, que es coordina a través de canals de Telegram, és garantir que el personal mèdic estigui protegit i pugui exercir la seva tasca amb seguretat en un moment en el qual el sistema sanitari és a punt col·lapsar per la pandèmia.

Per a això, s’ha començat fabricant pantalles protectores pensades en els professionals que estan en contacte directe amb els infectats per coronavirus i que segueixen escrupolosament totes les normes d’homologació.

Tal com ha assenyalat a Efe un dels coordinadors del Coronavirus Makers a Catalunya, Néstor Aparicio, a Barcelona el punt de gestió és l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, que ha cedit les seves instal·lacions per ubicar-hi un «centre logístic» des del qual s’organitzen els recursos.

Repartiment als hospitals

Gràcies a una empresa de transports que ha facilitat el seu servei de furgonetes, periòdicament es recullen les pantalles impreses pels ‘makers’, es traslladen fins a la Llotja, on les desinfecten i acaben de muntar i després les reparteixen per hospitals, entre els quals el Clínic, el de Bellvitge o el del Mar.

«Estem produint tots els dies i, en funció de les donacions, anem distribuint els hospitals. Contínuament hi ha furgonetes fent rutes de recollida a domicili i esperem assolir la producció més gran possible per proveir tots els centres», ha ressaltat Abel, un altre dels coordinadors.

Per aconseguir-ho, el Coronavirus Makers necessita més donacions de filament, en concret, bobines del model PLA 1,75 mm, que distribuiran també entre les persones que imprimeixen per no cessar l’activitat.

Una escola de Barcelona

L’escola barcelonina de Mare de Déu dels Àngels és una de les últimes que s’ha unit a aquesta iniciativa per «aportar un gra de sorra» i «combatre la crisi del coronavirus» mitjançant la fabricació de pantalles de protecció, segons ha detallat el professor de robòtica Vicenç Casas.

Alguns treballadors de la planta Rubí Plastics de Continental Automative, que s’encarreguen de fabricar components per a automòbils, també han posat fil a l’agulla i estan utilitzant les impressores 3D de les que disposen per crear aquestes pantalles amb el material que cada un té a casa.

Notícies relacionades

Tal com ha assenyalat des del comitè d’empresa de la companyia Manuel Sánchez, fa dos dies que es van sumar al Coronavirus Makers i ja han elaborat desenes de productes, que confeccionen fora de l’horari laboral.

A més de les pantalles protectores, els voluntaris del Coronavirus Maker» han elaborat també tiradors de plàstic per manipular portes destinats al personal d’atenció domiciliària i estudien ara de quina manera fabricar mascaretes o ulleres protectores amb tecnologia 3D que reuneixin també tots els requisits d’homologació. 

Temes:

Coronavirus