l'epidèmia del coronavirus

Trilla avisa que encara no ha arribat el pitjor: «Aquesta setmana serà molt difícil»

El cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic ha augurat que les males xifres encara poden «allargar-se 10 dies»

zentauroepp52897592 coronavirus200323175042

zentauroepp52897592 coronavirus200323175042 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Efe

El cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha avisat que «aquesta setmana serà molt difícil» perquè l’epidèmia  de coronavirus «encara no ha arribat al pitjor punt» i ha augurat que les males xifres encara poden «allargar-se 10 dies». En declaracions a l’emissora RAC-1, Trilla, que també és membre del comitè científic assessor espanyol, ha assenyalat que les mesures que s’han pres s’hauran «d’anar modulant a poc a poc» i ha advertit que creu que és probable que s’hagi de mantenir el distanciament social. En aquest sentit, ha reconegut que hi ha risc «d’una certa pèrdua de llibertats».

Quant a la capacitat del sistema sanitari, l’epidemiòleg ha indicat que «encara haurem d’aguantar una mica més del que ho estem fent ara. Tenim un molt bon sistema, però no està preparat per a una epidèmia d’aquesta magnitud». «No sabem quants dies pot estar el virus dins del cos. Encara no tenim prou estudis per saber si el virus continua sent contagiós quan es detecta i no sabem exactament quan hem de donar l’alta un pacient. Per això ens hem de moure amb molta prudència», ha reconegut el metge.

«Aquesta setmana haurem de veure quines coses es poden parar i quines no», ha manifestat el doctor, que ha confessat: «La fotografia que m’agradaria veure d’aquí 15 dies és que aquesta setmana el sistema sanitari aguanti tot el possible i que la setmana que ve comencem a veure una reacció al nombre de casos, pot ser que es vagi controlant». 

«Tant de bo s’aplani la corba i això ens permetria continuar treballant sense aquest estrès. Ve una setmana complicada», ha avisat Trilla, que respecte a les bones notícies que arriben de la Xina, on sembla que han controlat l’epidèmia, ha sigut caut: «Les dades de la Xina són una molt bona notícia, però les hem de mirar amb prudència. Haurem de veure com es comporta el virus a la resta de la Xina perquè no els passi el mateix a altres províncies».

Notícies relacionades

«La dada d’Itàlia també s’ha de mirar amb molta prudència per veure si la tendència es manté. Tots els esforços han d’anar cap a aconseguir una inflexió. Però això no vol dir que els casos greus es redueixin», ha afegit l’epidemiòleg.

Sobre què passarà després d’aquesta crisi sanitària, Triga augura que «segurament canviaran moltes coses», tot i que es mostra optimista perquè «algunes de les coses que s’han fet, sobretot tecnològiques, poden servir, però les llibertats individuals han de prevaler». «L’escenari d’obrir la porta i fer la vida com abans és poc probable, però un escenari de tots tancats sine die també és poc probable», ha conclòs el doctor.