Els efectes del coronavirus

Madrid tancarà la funerària municipal davant de la impossibilitat de continuar «sense material»

L'alcalde alerta del perill de contagi dels 517 empleats d'aquest servei municipal

Avisa de «la gravetat» que aquesta setmana ja no puguin procedir a inhumar o cremar les víctimes del Covid-19

coronavirus-pruebas-temperatura

coronavirus-pruebas-temperatura

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Ajuntament de Madrid no prestarà més serveis a la funerària municipal de persones mortes amb coronavirus davant la impossibilitat de continuar la seva activitat per la falta de material necessari, ha informat l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida, en una carta enviada al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i al delegat del Govern, José Manuel Franco.

«Sol·licito, de manera urgent, que procedeixin a subministrar el material necessari a aquest ajuntament», ha manifestat el regidor en la missiva, on ha apuntat que s’estaven realitzant de mitjana 150 serveis diaris. 

L’anunci de la mesura arriba el mateix dia que la vicealcaldessa, Begoña Villacís, ha apuntat que la situació era «crítica».

De la mateixa manera, el regidor apunta en la carta, que ha avançat ‘El Mundo’, que davant d’aquesta situació, ja no es pot «procedir a les inhumacions o les cremacions de les persones que han sigut víctimes del Covid-19».

Fèretre tancat

La funerària no tancarà la resta de la seva activitat, per a cap altre tipus de serveis, serà com fins ara. També podrà continuar fent cremacions o inhumacions a víctimes per coronavirus si són remeses per altres empreses de serveis funeraris en fèretre tancat (com així ha fet també aquests dies).

«Arbitrarem solucions, però sol·licito l’entrega de material, que són equips de protecció individual per als treballadors», ha manifestat en declaracions la premsa des d’Ifema.

Recorda també que han sigut ja diverses les peticions que ha formulat al Govern central, l’11 i el 18 de març, perquè enviïn a la capital el material necessari amb què la funerària pugui fer la seva feina.

«Per això li sol·licito de manera urgent que procedeixin a subministrar el material necessari a aquest ajuntament a fi que puguem continuar fent la nostra feina», assevera a la carta. Els dos crematoris de la capital, Almudena i Sur, estan plenament operatius les 24 hores al dia.

Bossa estanca

Notícies relacionades

Fonts municipals han explicat que ara la recollida d’aquests cossos hauran de realitzar-la altres funeràries que sí que tinguin el material adequat. Després, ja amb fèretre tancat i el mort en bossa estanca (com marca la llei) sí que pot fer funerària el crematori o la inhumació.

Serveis Funeraris de Madrid va gestionar el 2018, últim any del que es tenen dades disponibles, 13.500 òbits i va dur a terme més de 12.500 inhumacions als cementiris. La plantilla de què disposa és de 517 treballadors i tenia, segons el document de l’Ajuntament de Madrid, una inversió prevista entre el 2017 i el 2020 de gairebé 37,5 milions d’euros.