EPIDÈMIA DE CORONAVIRUS

Denuncien la mort de 20 ancians en una setmana en una residència de Leganés, molts amb símptomes vírics

Avui ha arribat més material de protecció individual al centre, on han aïllat els avis amb símptomes

zentauroepp52884199 miembros de la ume en  la residencia de ancianos de virgen d200323142757

zentauroepp52884199 miembros de la ume en la residencia de ancianos de virgen d200323142757 / A PEREZ

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Familiars de la residència Vitalia Home de Leganés han denunciat la mort en l’última setmana d’una vintena d’avis, la majoria amb símptomes de coronavirus, a més de l’existència d’altres interns encomanats i de treballadors de baixa per aquest motiu.

El comitè de familiars del geriàtric han assegurat en el seu compte de Facebook que són de moment sis els morts confirmats per coronavirus, de manera que demanen que s’investiguin les causes dels altres 14 avis, atès que la majoria d’ells presentaven símptomes del Covid-19 i com a causa de la defunció s’ha posat «possible coronavirus». Des de la direcció de la residència no han volgut confirmar a Europa Press aquestes dades.

«Estem molt preocupats. La direcció ens hauria d’informar de la situació d’emergència que hi ha dins, sense prou personal per atendre els aïllats, que han de passar hores en completa solitud. No poden prendre la temperatura a tots els residents almenys tres vegades al dia. No poden dispensar amb agilitat el menjar a les habitacions als residents aïllats», afegeixen.

El comitè es queixa que tampoc hi ha personal que pugui donar resposta al volum d’avis que requereixen canvis posturals per evitar l’increment d’escares. «És impossible donar la ingesta hídrica a tots per evitar la deshidratació. És inviable sense personal donar resposta als canvis de bolquer amb freqüència. No hi ha suficient personal per agafar el telèfon, tampoc hi ha qui informi amb la pressa necessària en aquests casos. Molts avis estan deprimits i emocionalment colpejats, necessitaríem més personal per incrementar en aquestes circumstàncies difícils les videotrucades», afegeixen.

El primer positiu, dia 15

El primer positiu es va donar el dia 15 i el resident va morir a l’Hospital Severo Ochoa de Leganés, defunció confirmada per Covid-19. «Des d’aleshores i fins a aquesta mateixa matinada hi ha 20 morts, amb nom i cognoms. En una residència amb 266 places el més comú és que en una setmana morin dues o tres persones, no 20», ha indicat a Europa Press la filla d’una de les residents.

Segons es queixa, no els han informat des de la direcció del centre que hi havia un focus de coronavirus a la Vitalia de Leganés. «Ens deien que si per una infecció d’orina, que si per deshidratació, que si per ictus, per causes desconegudes, però sabíem que els nostres persones grans han entrat i sortit contínuament del Severo Ochoa, on hi ha hagut un pic de l’epidèmia», ha explicat la familiar.

A partir d’avui ja han aïllat tots els avis, tinguin símptomes de coronavirus o no, a les seves habitacions, de les quals no poden sortir ni per menjar. «Si abans hi havia poc personal estant junts al menjador, ara no ho sabem si han d’anar donant-los menjar a l’habitació un a un», assenyalen els familiars, que han parlat amb empleats, que apunten que entre 15 i 20 cuidadors estan de baixa amb símptomes o per riscos. Per això, han reforçat la plantilla amb nous treballadors.

Notícies relacionades

Els familiars de la residència també han explicat que fins a la primera mort, positiu confirmat per coronavirus, el personal no utilitzava mascaretes, tot i que sí guants, com fan sempre. Des d’aleshores tenen una mascareta de tela per treballador, que han de rentar cada nit. Avui dilluns ha arribat més material de protecció individual al centre.

També a partir d’avui estan trucant als parents dels residents per informar-los de la situació particular de cada un. «No els donem la culpa que s’hagin mort per coronavirus, perquè es troba per tot arreu; però sí que els retraiem que fins ara ens hagin negat informació», afegeixen.