LA CRISI DEL CORONAVIRUS

Mèxic subestima el coronavirus: «Surtin a dinar, segueixin amb la seva vida normal»

El president López Obrador demana als seus ciutadans que aprofitin el temps mentre no avanci la pandèmia

El país, amb 125 milions d'habitants, és un clar candidat a patir una forta pujada dels casos

rpaniagua52898341 mex8165 ciudad de m xico m xico  23 03 2020  el presidente d200323195351

rpaniagua52898341 mex8165 ciudad de m xico m xico 23 03 2020 el presidente d200323195351 / Jorge Nunez

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua

Ocupa en aquests moments el lloc 52 en el rànquing de casos de coronavirus a tots els països del món, però Mèxic té tots els condicionants per experimentar un fort creixement en els pròxims dies. La seva elevada població (té 125 milions d’habitants), la seva situació fronterera amb els EUA i l’actitud del seu president, Andrés Manuel López Obrador, es converteixen en factors de risc evidents.

«Mexicans, anem cap endavant i no deixin de sortir», va proclamar el mandatari en un vídeo, en el qual insta tota la població a sortir als carrers, bars, restaurants... On faci falta. Obrador sempre ha considerat els asteques amb un poder especial per estar per sobre d’una pandèmia que fueteja tot el món.

«En la primera fase»

«Encara estem en la primera fase. Jo els diré quan no han de sortir. Però si ho poden fer, i tenen possibilitat econòmica, doncs continuïn portant la família a dinar, a les fondes, perquè això és enfortir l’economia familiar, popular. No fem gens bo, no ajudem si ens paralitzem sense solta ni volta, de manera exagerada. Continuem fent la vida normal, i el president els dirà quan cal recollir-se», va afirmar amb total tranquil·litat. Es preveu que durant aquesta setmana sí que endureixi les mesures amb un pla d’emergència sanitària.

Amb la Xina i els EUA repetint posició en el rànquing de la població mundial i casos de coronavirus (són primer i tercer, respectivament), sembla probable que Mèxic escalarà posicions aviat. Ara suma 326 casos i dues morts, per darrere d’Egipte i Estònia, que tanquen el top 50. En l’última setmana els contagis van créixer el 500% a Mèxic.

Crítiques a les xarxes

El líder del país no està seguint tampoc les directrius de l’OMS per impedir que el brot es continuï estenent. Les paraules de López Obrador han rebut dures crítiques a les xarxes socials mentre altres mexicans recopilen amulets religiosos per defensar-se del Covid-19. 

 

Notícies relacionades

El president es va negar també a tancar la frontera amb els EUA, va presumir de tenir un trèvol de la sort i va descartar qualsevol declaració de toc de queda a Mèxic. «Jo respecto la decisió d’altres països, però nosaltres no necessitem això», va dir.

Les condicions sanitàries tampoc són les millors: amb 125 milions d’habitants, la meitat d’ells pobres, Mèxic només té 4.372 llits per a teràpia intensiva. Obrador tampoc ha demanat frenar els petons i abraçades. Va reivindicar la proximitat com a millor solució i va aconsellar la lectura de ‘El amor en los tiempos del cólera’.