S'HAN HABILITAT MILERS DE LLITS

Ifema, l''hospital' més gran d'Espanya per frenar el coronavirus

Inspirat en les Arques de Noè de la ciutat xinesa de Wuhan, epicentre de la pandèmia, la Comunitat de Madrid, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat i la Unitat Militar d'Emergències (UME), estan transformant radicalment el complex

dbf54526-6abf-4b89-97dd-d3839289af97-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

El recinte firal d’Ifema, a Madrid, està sent reconvertit en l’‘hospital’ més gran d’Espanya a fi de convertir-se en el gran mur de contenció davant el coronavirus en una regió que ha superat ja el miler de morts i s’acosta als 10.000 casos positius.

Inspirat en les Arques de Noè de la ciutat xinesa de Wuhan, epicentre de la pandèmia, la Comunitat de Madrid, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat i la Unitat Militar d’Emergències (UME), està transformant radicalment el complex, que ja ha rebut els primers pacients derivats d’altres hospitals de la Comunitat.

El pla logístic dut a terme ha consistit a habilitar diversos pavellons: els més complets són el 7 i el 9, amb un total de 1.396 llits, dels quals 1.300 són convencionals i 96 s’utilitzaran com llocs uci; mentre que el 5 es troba ja habilitat amb 200 llits per assistir els primers pacients amb símptomes lleus.

Concretament, el pavelló 9 té ja llestos 15 mòduls de 50 llocs convencionals cada un (750 llits) i quatre mòduls uci, amb 16 llits en cada un (64 en total), a més dels específics per a control d’infermeria, treball mèdic i descans.

«La separació entre els llits convencionals és de tres metres, una distància amb bastanta folgança perquè, si fos necessari, poder ampliar de 50 llits en cada mòdul a 82; una mesura que no podria aplicar-se en el cas de les d’uci, que han de guardar aquesta distància implantada com a mesura de màxima seguretat,» assegura José Pérez Blanco, coordinador de construcció d’aquest centre sanitari temporal, la mida del qual és comparable a la de dos hospitals junts.

Dos membres de l’UME durant l’habilitació d’Ifema com a hospital / Afp

Els mòduls, construïts idèntics uns d’altres de manera que la mateixa formació rebuda en un servirà per a la resta, estan separats per mampares per poder habilitar també diversos passadissos per a l’adequat trànsit de personal sanitari.

En el centre del pavelló s’instal·laran contenidors de banys i dutxes portàtils, la feina dels quals està sent realitzat per l’UME.

Al pavelló 7 la feina està sent similar, amb l’única diferència que en aquest se n’han creat onze mòduls amb 50 llits d’hospitalització convencional cada un (550 en total), i dos mòduls per a uci amb 32 llits en total (16 per mòdul).

També s’ha començat la instal·lació de dipòsits d’oxigen líquid i les tuberies de distribució sota els dos pavellons, un treball vital per donar assistència respiratòria a tots els afectats pel virus.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

El pavelló 5 ha sigut el primer a posar-se en funcionament, aquest amb 200 llits i bombones d’oxigen per donar assistència primària als primers pacients amb simptomatologia lleu, com els que van ingressar ja ahir a la nit.

En el cas que la situació arribés al desbordament, el pla preveu disposar de dos pavellons més (1 i 3) per ampliar els espais sanitaris i incrementar el nombre de llits a 3.000 en un primer escenari, i, si la situació ho requerís, poder arribar fins als 5.500 en total.

Preparat per a dimarts

Notícies relacionades

L’objectiu marcat per la Conselleria de Sanitat del govern regional és que les obres acabin en la seva totalitat aquest dimarts, que serà quan aquest nou hospital comenci a treballar a ple rendiment.

Finalment, i en paral·lel a aquest gran centre hospitalari, i en col·laboració amb la Creu Roja, s’ha posat en marxa al pavelló 14 un alberg amb 150 llits ampliables a 600 per acollir persones sense llar, separats per edat, a fi que puguin complir el confinament que requereix l’estat d’alarma decretat per contenir el virus.