mesures pel covid-19

Custòdia compartida: els jutges recomanen que els nens es quedin amb un dels progenitors

Els jutjats de família barcelonins acorden unificar criteris davant de l'estat d'alarma

undefined52735805 madrid  11 03 2020  un ni o se lava las manos durante los d 200315113918

undefined52735805 madrid 11 03 2020 un ni o se lava las manos durante los d 200315113918 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els jutjats de família de Barcelona han dictat un acord d’unificació de criteris durant l’estat d’alarma pel coronavirus pel qual els fills menors de pares separats hauran de quedar-se amb un d’ells i no alternar en aquest període.

En l’acord, d’aquest dimecres, remès pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aquest dijous, es considera que, en el cas que un dels progenitors presenti símptomes de contagi o tingui un resultat positiu, «és preferible que la guarda i custòdia l’ostenti l’altre progenitor».

Aquesta mesura pretén evitar la seva propagació al menor a l’entendre que «automàticament es presenta causa de força major», que suspenen provisionalment les mesures acordades en el procés de separació.

En casos en què no hi hagi símptomes ni contagi de Covid-19, el sistema de responsabilitat parental haurà de ser exercit pel progenitor custodi –en supòsits de custòdia exclusiva– o pel progenitor que ostenta la guarda en aquest moment –en supòsits de custòdia compartida–. S’aplica aquesta mesura per garantir un «efectiu compliment dels acords de les autoritats sanitàries, que aconsellen reduir al màxim la mobilitat de les persones», i tret de supòsits excepcionals justificats documentalment, precisen.

Davant d’aquesta situació, assenyalen que el progenitor custodi haurà de facilitar a través de Skype, Facetime, videotrucada de WhatsApp o un altre mitjà telemàtic el contacte amb l’altre progenitor «a fi d’aconseguir el necessari i desitjable contacte paternofilial», sempre que no es pertorbin les rutines o horaris de descans dels menors.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, assenyalen que els pares hauran de seguir les normes de l’autoritats governatives i sanitàries als efectes d’evitar la propagació del coronavirus, «procurant un exercici responsable de la potestat parental i assolint els màxims acords possibles».

Recorden que és «una situació excepcional» i, de moment, per un espai de temps limitat de 15 dies naturals, fins al 28 de març del 2020.