CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Catalunya reclutarà metges jubilats i estudiants per frenar la pandèmia

Salut fa una crida a 1.600 doctors i infermeres de menys de 70 anys i jubilats fa un bienni

També ha identificat uns 400 metges que van fer el MIR al gener i estaven esperant plaça

zentauroepp52817877 coronavirus barcelona200317110708

zentauroepp52817877 coronavirus barcelona200317110708

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La Conselleria de Salut ha fet una crida als 1.600 metges i infermeres del Servei Català de la Salut (CatSalut), de menys de 70 anys i jubilats en els dos últims anys, perquè es reincorporin i puguin ajudar en aquesta pandèmia de coronavirus que a Catalunya ja ha deixat 2.702 persones infectades i 55 morts, segons xifres d’ahir. 

La consellera Alba Vergés també ha fet una crida als estudiants de l’últim any de Medicina i Infermeria. Salut, ha dit, ha identificat almenys 400 metges que es van titular l’any passat i que estaven esperant plaça per a la residència després de l’examen MIR (el gener passat) perquè també es puguin incorporar. «En les pròximes setmanes el sistema farà front a una escalada de la demanda d’atenció pel coronavirus, una cosa que tensarà enormement les organitzacions i als professionals», ha advertit.

Vergés també ha anunciat que ja s’han començat a derivar pacients als hospitals privats.  «Ja no distingim entre pública i privada. Tot està sota la coordinació única del CatSalut», ha dit en roda de premsa. La consellera ha destacat que en aquesta coordinació es duen a terme tasques com per exemple la derivació de pacients segons la gravetat i proximitat a la zona.

Notícies relacionades

«Avui no parlem de saturació, però augmenta la tensió als nostres centres sanitaris», ha dit Vergés, que ha avisat que com millor es preparin els centres per a l’estrès màxim que s’acosta, més preparada estarà la sanitat catalana per afrontar l’augment de casos. Ha insistit que «el confinament a casa és essencial» i que «no s’hauria de sortir si no és imprescindible, no pot passar com la setmana passada». I ha tornat a demanar al Govern d’Espanya que declari el confinament de tot Catalunya.

Sobre la falta de material de protecció en residències de persones grans, Vergés ha afirmat que «anirà arribant» i que Salut «intensificarà» aquesta arribada de material a les residències», ja que són una prioritat igual que els centres de salut. Sobre els casos positius en aquests centres, ha apuntat que hi ha «diversos positius en diverses residències».