EPIDÈMIA DE CORONAVIRUS

Els confinats a la Conca d'Òdena fabricaran les seves pròpies mascaretes

L'empresa de roba esportiva Elements facilitarà material a particulars per pal·liar el desproveïment en els centres sanitaris i farmàcies de la zona

zentauroepp52841596 igualada200318185818

zentauroepp52841596 igualada200318185818

3
Es llegeix en minuts
Xavier Martínez Chico

En cada situació de crisi, per dramàtica que sigui, algunes persones se sobreposen per descobrir una oportunitat. A Igualada han sigut els responsables de l’empresa local de roba esportiva Elements que s’han decidit a posar cara a la solidaritat en temps difícils. La firma disposava d’un estoc d’un material convertible en mascaretes sanitàries que va ser adquirit fa dos anys per vestir un club esportiu i que per raons d’anul·lacions de comandes d’aquella època política va quedar sense utilitzar.

No hi ha mal que per bé no vingui, deu pensar Antoni Riera, amo de l’empresa, avui ja jubilat, al veure la idoneïtat d’aquell teixit de poliamida, impermeable, però transpirable, per fabricar mascaretes, un bé més inexistent que escàs a la conca d’Òdena. Dit i fet, l’empresa ha fet avui mateix una trucada als ciutadans solidaris de la zona confinada per facilitar les peces de les mascaretes tallades en paquets de 50 unitats, amb l’objectiu que als domicilis es cusin i rematin. El paquet tornaria després a Elements per ser distribuïts segons la urgència a centres hospitalaris, residències sanitàries i farmàcies.

La iniciativa solidària, que el primer dia ha tingut ja la resposta de desenes i desenes de voluntaris, és absolutament altruista, gratuïta, ningú cobrarà res per cada mascareta. L’únic negoci serà la salut d’un territori castigat. «En aquesta situació de greu emergència, no hi ha res millor que sentir-nos útils, com se sentiran les persones que estiguin cosint les mascaretes a les seves cases», destaca Riera. La confecció de les peces esportives de la fàbrica es fa en tallers externs, la majoria de fora de la zona confinada, però fins i tot en aquest problema veu avantatges l’amo d’Elements a l’hora de cosir-les en cases: «És fins i tot millor, perquè aquesta solidaritat entre ciutadans ens farà sentir millor a tots».

És evident que el producte acabat no comptarà amb les homologacions de rigor, perquè no hi ha temps, ara per ara, però el producte compta amb les garanties necessàries dels experts sanitaris ho han estudiat. Riera precisa que el fet de ser impermeable garanteix que el virus no pot entrar ni sortir, però permet la transpiració. Just el necessari per complir la comesa de protegir les persones. I no només això, el material permet ser reutilitzat, ja que pot ser rentat a 40º amb solucions sabonoses.  

Nombrosos ciutadans, fins i tot de fora de la conca d’Òdena, s’han ofert ja per oferir-se de voluntaris i han col·lapsat amb la seva resposta la mateixa empresa, tot i que seran els confinats que les confeccionin. Una de les primeres voluntàries, si no la primera, ha sigut Ariadna Font, 25 anys i experta en control d’alimentació, que ja feia dies que li donava voltes a la idea sobre què podria fer-se d’utilitat durant el confinament. Sempre li ha agradat cosir i, al conèixer aquest dimecres la proposta, es va posar immediatament al servei de la iniciativa. Oferia les seves mans, la seva voluntat i la seva màquina de cosir, però necessitava una cosa més, una màquina overlock, per a costures especials. Després de donar l’alerta de la seva necessitat a través de trucades a coneguts i moure els grups de WhatsApp, l’Ariadna, satisfeta i emocionada, ens explica que ja disposa de la màquina idònia.

Aquest dijous serà la primera a presentar-se a Elements per recollir el material i confeccionar les seves primeres 50 mascaretes solidàries. Com ella, desenes d’igualadins solidaris ajuden a sostenir i fins i tot elevar la moral d’una població que viu el sisè dia de confinament envoltada en la pluja de males notícies i pitjors xifres per coronavius. I just el dia en què l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, denuncia que una comanda de 4.000 mascaretes per a l’Hospital d’Igualada estan parades a Madrid.       

Notícies relacionades

    

 

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions