Epidèmia de coronavirus

Ja hi ha 88 detinguts per desobeir l'estat d'alarma

La Guàrdia Civil ha requisat 69.000 mascaretes i 5.000 ulleres i guants

Es prorroguen els DNI caducats fins al 13 de març, però no els passaports

requisa-de-mscaras / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Les forces de seguretat ja han practicat 88 detencions de persones que han desobeït les normes incloses en el decret d’estat d’alarma, segons han explicat en roda de premsa celebrada al palau de la Moncloa els directors operatius de la Policia Nacional, José Ángel González, i de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña. [Seguiu les últimes notícies en directe del coronavirus]

El comissari principal i director operatiu de la Policia, José Angel González, defineix la situació com «de normalitat absoluta», però ha comptat 73 detinguts per actes de desobediència o resistència a l’autoritat en diversos punts del país.

Hi ha hagut, a més, dues detencions en controls de fronteres, de les quals una ha sigut per violació de normes de l’estat d’alarma, amb un delicte de desobediència greu.

El treball de control de les fronteres terrestres atreu una part important de les energies de les forces de seguretat. Segons González, no hi ha hagut problemes a les fronteres ni greus retencions. Les forces policials han realitzat ja 834 denegacions d’entrada i s’han controlat més de 1.518 vehicles, ha explicat.  Els passos de la Jonquera i Irun centren els esforços d’aquests controls de frontera.

El tinent general de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña, director operatiu de l’institut armat, ha assenyalat que «el dia d’ahir va transcórrer sense incidències», tret d’alguns fets aïllats que van portar a la detenció de 15 persones per «comportament incívic o desobediència greu als agents de l’autoritat». 

Requises

Ceña ha anunciat la requisa per la Guàrdia Civil de 69.000 mascaretes i més de 5.000 ulleres protectores i guants. La majoria d’aquestes incautacions –les seves xifres exactes són 68.913 mascaretes, 5.053 ulleres i 5.816 guants– s’han produït en aeroports com el de Barajas –on han interceptat l’enviament de més de 44.000 mascaretes–, Gran Canària i Santiago de Compostel·la, segons fonts de l’operació.

Destaca el cas de Zuera (Saragossa), on la Guàrdia Civil ha frustrat una «subhasta silenciosa» per internet organitzada per una empresa. S’anaven a vendre 1.132 mascaretes.

7.936 mascaretes més, aquestes quirúrgiques i procedents de l’Equador, han sigut interceptades per guàrdies civils al port de Musel (Gijón).

Les forces de seguretat, ha explicat Ceña, obeeixen les directrius de l’autoritat sanitària en les confiscacions de material sanitari, també després de tasques d’investigació en ports i aeroports i monitoratge de xarxes.

El cap operatiu de la Guàrdia Civil ha relatat que la Guàrdia Civil orienta les seves patrulles, més de 10.000, «a lluitar contra els efectes de la crisi». L’institut armat ha escortat transports de material de trasplantaments procedents d’Holanda fins a Màlaga. Les patrulles de seguretat viària han rebut instruccions de vetllar perquè els camioners «puguin tenir possibilitat d’atendre serveis», i tenir menjar i descans en estacions de servei i àrees de descans.

Motí

A preguntes de la premsa, el comissari José Ángel González ha comentat un «petit motí» al CIE d’Aluche (Madrid), amb 20 interns que es van pujar aquest dimarts a la teulada i demanaven sortir en llibertat. «Estem estudiant cas per cas, i tot aquell que s’hagi de posar en llibertat, ho farem», ha dit, recordant que en aquest centre d’internament d’estrangers no hi ha casos de coronavirus.

Per la seva banda, el comissari González ha recordat que s’ha prorrogat la vigència dels DNI que caduquin aquest any, concretament fins al 13 de març del 2021. S’ha eliminat la cita prèvia, perquè «hauria sigut un focus d’infecció contínua». La pròrroga, ha aclarit, és només per als DNI, i no per als passaports.

El comissari general de la Policia ha tornat a alertar sobre les boles i falses notícies. La Policia ha atès ja 6.500 consultes sobre aquest assumpte.

2.600 militars

El general cap d’Estat Major de la Defensa, Miguel Villarroya, ha afirmat que l’Exèrcit està desplegat a 48 ciutats, i s’han incorporat al desplegament de l’Operació Balmis l’Exèrcit de l’Aire. Ja són un total de 2.600 efectius militars els que són pels carrers.

L’Exèrcit ha instal·lat una unitat de suport vital avançat al recinte de la Fira de Madrid, IFEMA, per recolzar la Sanitat, i estan desinfectant comissaries de la Policia a Madrid i centres de la Direcció General de Trànsit a Navarrra i Valladolid. Els militars desinfecten «els llocs on és més fàcil contagiar-se», ha explicat Villarroya. El general ha explicat que els soldats especialistes de la Unitat Militar d’Emergències estan prioritzant les necessitats més urgents.

Notícies relacionades

El general Villarroya ha enunciat una llista de ciutats en les quals està desplegat l’Exèrcit, però cap és catalana. «Ens estem desplegant on hi està havent peticions i necessitats. Per descomptat, a Catalunya i el País Basc, com a qualsevol part d’Espanya, intervindrem quan es requereixi o necessiti», ha assegurat.

El cap d’Estat Major de la Defensa relata que s’ha hagut de suspendre el relleu de l’operació Atalanta (contra la pirateria a l’Índic) amb 26 militars, perquè ha aparegut un positiu de coronavirus en aquest contingent. L’Armada prepara un altre relleu. «No els fallarem, però això no és una batalla que puguem guanyar els que som aquí: és tasca de tots», ha conclòs.