LA PANDÈMIA DE CORONAVIRUS

L'OMS demana aïllar les persones curades 15 dies més perquè encara poden contagiar

La directriu contrasta amb l'opinió dels experts i el govern espanyol que consideren suficient una prova negativa perquè el pacient pot tornar a la vida nornmal

zentauroepp52817571 coronavirus seul200317100301

zentauroepp52817571 coronavirus seul200317100301 / ED JONES

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha enviat una nova directriu que afegeix confusió en un panorama ja per si mateix prou caòtic. El seu director general Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha avisat que les persones que s’han infectat amb el nou coronavirus, i que han deixat de tenir símptomes poden continuar encomanant durant dues setmanes altres persones i ha demanat que continuïn aïllats, fins que finalitzi aquest període. 

«Encara poden encomanar altres persines després que deixin de trobar-se malament, per la qual cosa les mesures (d’aïllament) s’han de prolongar almenys dues setmanes després que els símptomes desapareguin», va assenyalar el metge etíop en roda de premsa, al comentar especialment la situació dels qui es recuperen de la malaltia a casa seva. Tedros va afegir que en aquests casos, els qui els cuidin han de ser persones no pertanyents a grups de risc (persones grans o amb malalties que poguessin complicar-se amb el Covid-19), han de rentar-se les mans després d’entrar en contacte amb el pacient, i no han de permetre cap altra visita.

El protocol espanyol

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, sense haver sentit el missatge de Tedros, li va estranyar que s’expressés en aquests termes. «Una vegada el malalt dona negatiu en la prova, no existeix possibilitat de contagi perquè ja no té càrrega viral», va assenyalar i va recordar que a la Xina un estudi havia trobat persones que 24 dies després de superar la malaltia s’havien reinfectat. Es tractaven, no obstant, de «casos excepcionals que no poden prendre’s com a pauta general».

Antoni Trilla, Des de l’inici de l’epidèmia a Espanya s’ha estat donant l’alta els pacients amb dues proves negatives consecutives executades amb 48 hores de diferència. Davant de la falta de recursos hospitalaris, l’últim protocol del Ministeri de Sanitat considera suficient un PCR negatiu, després del qual ja es pot dur a terme vida normal. Només en el cas que la prova no es dugués a terme, sí que estableix un període de 14 dies d’aïllament a casa seva una vegada rebi l’alta hospitalària.    

l’últim protocol del Ministeri de Sanitat

Un test per cada cas sospitós

Tedrós va instar també als països afectats pel coronavirus que facin «un test per cada cas sospitós», ja que és la «la columna vertebral» de la resposta contra el Covid-19. El problema és que els ‘tests’ escassegen i requereixen un gran de desplegament de personal. A Espanya s’està optant per evitar el test quan els símptomes són lleus. En aquest cas es duu a terme un diagnòstic clínic i si el cas es considera sospitós s’aïlla al pacient a casa seva. No passa el mateix en altres països, on davant de símptomes lleus no es pren cap mesura, per la qual cosa aquests malalts poden contribuir a expandir la infecció.

«A mesura que el coronavirus es trasllada a països de baixos ingressos, estem profundament preocupats per l’impacte que podria tenir en les poblacions amb alta prevalença del VIH o nens desnodrits. Fem una crida a cada país i individu perquè facin tot el possible per aturar la transmissió», ha dit.

Més aïllaments  

Així mateix, en el cas de contagi, Tedros ha remarcat la necessitat que totes les persones, fins i tot les que són lleus, s’aïllin als centres sanitaris per evitar la transmissió del virus i rebre una atenció mèdica adequada.

Notícies relacionades

No obstant, ha reconegut que «molts països» ja han superat la seva capacitat per atendre les persones que són lleus. Per això, i en el cas en què hagin de quedar-se al domicili, Tedros ha aconsellat que estiguin supervisades per una persona que estigui sana, que haurà de rentar-se les mans després d’haver tingut contacte amb el pacient o amb el seu entorn immediat.

«Tant el pacient com el seu cuidador han d’utilitzar una mascareta mèdica quan estiguin junts a la mateixa habitació. El malalt ha de dormir en una habitació separada dels altres i utilitzar un lavabo diferent», ha dit Tedros, per insistir en la necessitat que se segueixin als domicilis les pautes marcades per l’OMS.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions