JUDICI PEL 'CRIM DE LA URBANA'

El fiscal afirma que Rosa Peral és manipuladora i freda

Al seu informe assegura que l'agent «és capaç de convèncer-nos» que nosaltres hem «matat la víctima»

L'acusació pública recalca que l'altre processat, el també policia Alberto López, representa una «masculinitat primitiva»

52658202 60

52658202 60

5
Es llegeix en minuts
J. G, Albalat

El fiscal Félix Martín ha sigut contundent i ha assegurat aquest dilluns en el seu informe final que no s’ha cregut «absolutament res» del que han declarat els guàrdies urbans de Barcelona Rosa Peral i Rosa PeralAlbert López, processats per assassinar el nòvio d’aquesta, el també agent Pedro R., la matinada de l’1 al 2 de maig del 2017. Sense embuts, ha alertat que «si estem tot sols dos o tres hores», ella «és capaç de convèncer-nos que hem sigut nosaltres qui hem matat el Pedro. Aquesta és Rosa Peral», ha advertit al jurat popular. L’alerta sanitària pel coronavirus ha originat que el judici se celebri sense públic i que només un ‘pool’ d’agències d’informació hagin pogut seguir la jornada.

L’acusació pública ha sostingut que «el mal gratuït existeix» i «no té glamur». «La mort fa mala olor, taca, embruta i crea un buit i un silenci terribles. La mort és com una bomba nuclear [...] Però no soc aquí per amagar-los la veritat, i al món hi ha parts lletges i persones dolentes», ha recalcat el fiscal, que ha titllat la principal sospitosa del crim de «xarlatana de fira» i Albert de «mascle» que vol ser «el rei de la selva», segons l’afencia EFE.  Ha defensat així que tots dos mantenien una relació basada en «la mentida, l’engany i la toxicitat» en el marc del «món alternatiu» en el qual «viu» la Rosa, una «verborreica en potència, amb un capacitat de parlar increïble que s’assimila a un xarlatà de fira que intenta vendre un remei per a l’alopècia format per aigua i sabó».

Martín ha titllat la Rosa de «persona covarda que no fa res per si mateixa», l’ha acusat de mostrar «fredor absoluta» i de guiar-se en les seves relacions per «la mentida, la traïció, la seducció, l’erotització i la manipulació», davant un Pedro «controlador, gelós, obsessiu, absorbent» i «bojament enamorat». «El Pedro era un sac de patates podrit que s’ha de llençar a les escombraries, [...] del que calia desfer-se com sigui», ha asseverat, per agregar que el «to despectiu i menyspreador» amb què la processada es referia a la víctima en les seves converses telefòniques privades és «més dolorós gairebé que la infidelitat». 

El rei de la selva

Les dures apel·lacions també han anat dirigides a Albert, de qui ha dit que «representa una masculinitat primitiva del plistocè que es disfressa de policia i es resumeix en el principi de ‘si em treuen la meva femella faré el necessari per recuperar-la i així em converteixo en el rei de la selva’».

Per aquest motiu, ha continuat, després d’assassinar el Pedro, a l’Albert, una persona «tremendament intel·ligent», no «li va tremolar el pols» per «parlar molt malament» de la víctima: «Havia de disfrutar que era el mascle que havia guanyat la baralla i s’havia quedat amb la femella del ramat», ha ironitzat.

«Això no és un concurs d’eloqüència i al dret penal no li interessa per què una persona comet un delicte», ha recordat abans d’opinar que la seva credibilitat cap als processats és «menys que zero» per la «inversemblança de les seves explicacions».

Coartades impossibles

El fiscal ha rebatut la coartada de tots dos a l’afirmar que són «absolutament impossibles, inversemblants i falses» i recordar que, en cas de ser certa la d’Albert, la Rosa hauria comès «el crim més ràpid de la història de la humanitat», en menys de 15 minuts.

La versió de la processada, en canvi, l’ha titllat «de pel·lícula fora de mida» perquè «diu que arriba l’Albert com una tortuga ninja, l’avisa per missatges, no existeix una discussió amb el Pedro perquè deuria ser mut i ella no escolta res, ni veus, ni cops, ni res. Només veu unes taquetes de sang perquè l’Albert anava amb una destral». «Recordin que maldat i intel·ligència no són el mateix», ha alertat Martín, després de qüestionar «les regles del món de la Rosa».

D’altra banda, el fiscal ha remarcat que la decisió de matar el Pedro estava «presa» des del moment en què l’acusat va comprar una targeta de mòbil de prepagament, que va activar només la nit del crim, que van planificar perquè la víctima no pogués reaccionar. «Si un tio de 100 quilos s’hagués pogut defensar hi hauria algun senyal evident. ¿Va poder fer-ho? Rotundament no. Per això, això no és un homicidi, és un assassinat», ha recalcat al jurat, a qui ha demanat que «triomfi la veritat i es converteixi en mirall» perquè els acusats «vegin el seu reflex, que no és un altre que el de dos assassins». El fiscal reclama 25 anys de presó per a la Rosa i 24 per a l’Albert.

Temor de difondre fotos íntimes

L’acusació particular, que exerceix l’advocat Juan Carlos Zayas, ha assegurat al seu informe que la Rosa va assassinar el seu nòvio en lloc de posar fi a la seva relació amb ell per por que difongués fotos íntimes, correus electrònics privats o difamés la seva imatge. Tot això, en un moment en què la processada afrontava el judici contra un subinspector de la Guàrdia Urbana a qui acusava d’enviar una foto seva fent-li una fel·lació.

«¿Vostès s’imaginen quin hauria sigut la posició de la Rosa davant de la Guàrdia Urbana amb la perspectiva d’un judici en què ja estava sent prou mal vista pels seus companys i objecte de comentaris sobre la seva vida personal si hagués trencat la seva relació?», ha remarcat l’acusació.

Segons la seva opinió, la Rosa temia que, si deixava al Pedro, aquest, «en un rampell incorrecte, inadequat, injustificable, de ràbia i desesperació, hauria pogut estendre aquestes imatges –íntimes– o fer comentaris»: «L’aïllament de la Rosa, l’únic salvavides de la qual era el Pedro, hauria desaparegut i s’hauria trobat sola», ha remarcat.

Per això, segons Zayas, la Rosa «ni va permetre ni va voler permetre» aquesta perspectiva i va decidir posar fi a la vida de la seva parella: «Abans de passar per aquesta vergonya, a aquest senyor me’l carrego, va pensar».

D’aquí a uns anys, en llibertat

Notícies relacionades

També ha recriminat a la processada que digués a l’exdona del Pedro, a la qual es va acostar després del crim, que «a Espanya hi hauria d’haver pena de mort». «És un gran avantatge per als acusats que estiguem a Espanya i no a Florida, Arizona, Texas o la Xina, perquè, si no, probablement aquests senyors perdrien la vida», ha destacat, abans d’afegir que amb la legislació vigent «en el pitjor dels casos, d’aquí a 10 anys o 8 anys estaran tranquil·lament passejant pel carrer».

Finalment, Zayas ha considerat acreditat que el pla per matar el Pedro va consistir a «dormir, drogar o neutralitzar les seves capacitats de defensa» i, estant «estirat al sofà», va ser atacat «amb un cop al cap que va produir una reguera de sang cap amunt i va esquitxar la bombeta».