JUDICI PEL 'CRIM DE LA URBANA'

El fiscal a la Rosa: «¿Aquest crim no és una diabòlica i perversa prova d'amor?»

L'agent processada per l'assassinat del seu nòvio afirma que l'Albert volia implicar-los a ella i el seu exmarit en tot això

La sospitosa no ofereix una explicació convincent de per què va guardar en un armari el telèfon de la víctima

zentauroepp52751502 una capturadora a la sala habilitada per periodistes durant 200312122818

zentauroepp52751502 una capturadora a la sala habilitada per periodistes durant 200312122818 / Miquel Codolar

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rosa Peral, la guàrdia urbana acusada d’haver assassinat el seu nòvio, el també policia local Pedro R., ha continuat aquest dijous el mateix guió que va plantejar en l’interrogatori de dimecres, quan va respondre durant cinc hores a les insistents preguntes del fiscal Félix Martin. L’agent va acusar el seu company de patrulla i amant, Albert López, d’amenaçar-la a ella i també a les seves filles perquè seguís les seves instruccions durant els dies posteriors al crim, que va tenir lloc la matinada de l’1 al 2 de maig del 2017 a la seva casa de Vilanova i la Geltrú, perquè no ho descobrís.

«El que està en joc soc les meves filles i jo», ha subratllat. «Pensava que, si jo parlava, quant temps tardaria a atacar-me», ha insistit. «L’Albert estava obstinat que els fets es produïssin dimarts (dia 2), perquè volia involucrar-hi el Ruben [el seu exmarit] i a mi». El fiscal ha pressionat fins al final: «¿És aquest crim una diabòlica i perversa prova d’amor que els anava a unir a l’Albert i a vostè per sempre?». La Rosa ha contestat: «Per descomptat que no, si jo només tinc amenaces i control. Això no és tenir cap prova d’amor». La tensió va ser màxima.

La nit en què es va produir l’assassinat, ha recordat la sospitosa, va veure l’Albert netejant la planta baixa de la vivenda i després la va obligar a ajudar-lo. «Ell estava netejant i hi havia aigua embassada i lleixiu», ha assegurat. L’acusada ha afirmat que l’Albert va tirar la motxilla que portava quan va entrar a casa seva i de la qual sobresortia un pal en un descampat als voltants de la seva vivenda. «Ho vaig dir als Mossos», ha recalcat.

La policia de la Generalitat va estar buscant durant la investigació la suposada destral que presumptament va ser utilitzada per acabar amb a vida del nòvio de la Rosa, el Pedro, que va aparèixer dies després calcinat al maleter del seu cotxe en una camí forestal als voltants del pantà de Foix. 

Menys trucades de telèfon

El fiscal ha deixat constància que quan els Mossos van començar a investigar, la nit del 4 de maig, dos dies després de la desaparició del Pedro, les trucades van disminuir dràsticament entre la Rosa i l’Albert. En només tres dies, van passar de 27 a cinc. Segons la processada, ella no tenia res a dir a l’Albert, i ha desmentit que aquest canvi es produís per dissimular la relació que tenia amb el seu company de patrulla.

La sospitosa no entenia per què la policia no investigava l’Albert. «No em quadrava que una persona que ha tret la vida a una altra continuï patrullant amb una arma», ha especificat. No ha donat, no obstant, una explicació convincent de per què va guardar durant dies en un armari el telèfon del Pedro, quan ja estava mort. «L’Albert creia que l’havia tirat, però no ho vaig fer», ha etzibat. Els Mossos el van trobar en el registre.

La Rosa ha negat per activa i per passiva que tingués en el moment del crim una relació sentimental amb l’Albert i ha reiterat que era ell el que  estava obsessionat amb ella, que fins i tot li va regalar un anell. «L’únic que he tingut és un pla de futur amb el Pedro», ha subratllat. L’agent processada ha negat que digués al seu pare que mentís quan va anar a declarar. El progenitor va explicar als investigadors que va veure el Pedro el dia 2 de maig, quan ja estava mort. En la seva declaració en el judici, aquest testimoni va dir que s’havia equivocat.

Intervenció del magistrat

El magistrat que presideix el judici ha preguntat a la Rosa per què aquells dies, davant de la por que li professava a l’Albert, no va portar les seves filles a casa d’algun familiar. «No volia canviar les rutines a les nenes. Volia que no s’assabentessin de res. Procurava que sempre hi hagués gent a casa per sentir-me més segura», ha detallat.  L’agent ha repetit: «Jo no tenia cap pla amb l’Albert i no he matat el Pedro».

L’advocat de l’acusació particular, Juan Carlos Zayas, ha sigut perseverant i demolidor. Ha interrogat amb detall la Rosa sobre la nit en què es va cometre el crim. El lletrat ha al·ludit en diverses ocasions a possibles contradiccions de l’acusada, que ha tornat a dir que va veure l’Albert saltar la tanca, dirigir-se cap a ella amb una braga al cap i amb una motxilla. «Em va enviar un missatge en què em deia: ‘Soc aquí’», ha explicat la processada. Abans, segons la seva versió, en alguns trams incoherent, l’Albert li havia dit que aniria a casa seva «tant sí com no».

Notícies relacionades

L’advocat s’ha estranyat que la Rosa no alertés el seu nòvio al veure l’Albert saltar la tanca. «¿No va avisar el Pedro, que era a la vivenda?». «Em vaig quedar paralitzada [...]. No estava en una situació d’enfrontar-me a ell. Tenia por», ha respost. Després va sortir corrents a la planta de dalt fins que el company de banqueta li va dir que baixés per netejar. «Vaig pensar que hi hauria pogut haver una baralla entre l’Albert i el Pedro», ha assegurat. Això sí, ha admès que «no tenia noves proves contra l’Albert» quan li va incriminar davant la jutge el 13 de maig, després de ser detinguda. Respecte al seu nòvio, Pedro, la víctima, ha etzibat: «És l’última persona que puc odiar [...]. No he volgut matar ningú».

El defensor de l’Albert, José Luis Bravo, ha intentat sembrar dubtes sobre els atacs que la Rosa ha llançat contra el seu client. «¿Quin era l’objectiu de l’assalt?», li ha requerit l’advocat. «Volia únicament fer-me mal. Ferir-me a mi i les seves filles», ha declarat la policia processada. Però el lletrat no ha deixat anar la seva presa: «Vostè sap que per anar a la policia no fan falta proves, porta una denúncia i és la policia la que investiga. Si vostè hagués anat a comissaria i hagués dit: ‘Hi ha hagut un capítol violent a casa meva, hi havia sang per terra, la persona que vivia amb mi ha desaparegut, hem procedit a cremar el seu vehicle i hi ha un senyor que m’està obligant a enviar missatges’... ¿no li haurien fet cas?». La Rosa: «No tinc proves».