ORDRE D'INTERIOR

Multes de 100 a 600.000 euros per als qui incompleixin l'estat d'alarma

El Govern aplicarà l'article 36.6 de la coneguda com a «llei mordassa» per sancionar els ciutadans que incompleixin el decret

Qui protagonitzi actes molt greus i violents també podrà ser acusat del delicte de resistència a l'autoritat, penat amb fins a quatre anys de presó

multa por pasear en salamanca / periodico

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dictat una ordre amb què s’estableixen els criteris d’actuació per a les forces i cossos de seguretat en relació amb el reial decret pel qual aquest divendres el president del Govern, Pedro Sánchez, va declarar la situació d’estat d’alarma. En aquesta es recullen a més les sancions que podran rebre els ciutadans que no compleixin les mesures aprovades pel Govern.

«L’incompliment o la resistència a les ordres de l’autoritat competent serà sancionat d’acord amb el disposat a les lleis», recull l’ordre.  Fonts del Govern van confirmar a EL PERIÓDICO que la normativa que s’aplicarà serà la prevista en el Codi Penal per al delicte de resistència contra l’autoritat. El text de l’ordre esmenta expressament els articles 550 a 556 del Codi Penal, en què es castiguen els delictes de resistència greu o molt greu a l’autoritat (amb agressions físiques) amb penes de fins a quatre anys de presó. Es tractaria només de casos molt extrems.

L’ordre del ministeri de l’Interior assenyala que també aplicarà l’article 36.6 de la llei de seguretat ciutadana, coneguda en alguns cercles com a «llei mordassa». Aquest article qualifica com a «infracció greu, la desobediència o la resistència l’autoritat o els seus agents a l’exercici de les seves funcions... així com la negativa a identificar-se a requeriment de l’autoritat o dels seus agents o l’al·legació de dades falses o inexactes en els processos d’identificació».

Notícies relacionades

Els milers d’agents que es desplegaran pels carrers vigilaran que es compleixin les mesures aprovades al reial decret. I estaran capacitats per la llei de 1981 per identificar les persones que les incompleixin i proposar les seves sancions.  Els ciutadans que no facin cas de les seves indicacions podrien cometre un delicte de desobediència o un de resistència a l’autoritat, segons la legislació que s’aplicarà. Aquestes normes contemplen multes que van des dels 100 euros (casos lleus) als 600.000 euros si es tracta de casos molt greus de resistència a l’autoritat.

En un altre ordre de coses, l’ordre també recull que les forces de seguretat podran protegir centres sanitaris, d’elaboració, emmagatzematge i distribució de productes farmacèutics.  També s’autoritza les policies de tot l’Estat a crear «corredors segurs» per facilitar el transport d’aliments mitjançant escorta i altres mesures. La mesura inclou «permetre l’entrada i sortida de persones, matèries primeres i productes elaborats amb destinació o procedents d’establiments en què es produeixin aliments, incloses les granges, les fàbriques de pinsos per a alimentació animal i els escorxadors».