AVÍS DE L'OMS

Les mascotes no propaguen el coronavirus i la mascareta només els estressa

L'OMS desmenteix que gossos i gats encomanin el Covid-19 i que els mosquits el transmetin

zentauroepp52736146 amadora  portugal   11 03 2020   a porcelain dog with a prot200312194909

zentauroepp52736146 amadora portugal 11 03 2020 a porcelain dog with a prot200312194909 / MARIO CRUZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura a la seva pàgina web que «no hi ha proves» que els animals de companyia com ara gossos o gats puguin estar infectats amb el coronavirus, i per això no poden propagar-lo. De la mateixa manera, informa que «fins ara no hi ha informació ni evidències que suggereixin que el coronavirus pugui ser transmès per mosquits».

«[El Covid-19] és un virus respiratori que es propaga principalment a través de gotetes generades quan una persona infectada tus o esternuda, o a través de gotetes de saliva o secrecions del nas», recorda la institució. No hi ha cap evidència que els animals domèstics el puguin encomanar, argument que també sostenen el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) i experts del Centre d’Investigació en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

¿Portadors passius?

Notícies relacionades

«En tot cas –puntualitzen–, els animals poden funcionar com a portadors passius de partícules virals (a la seva pell, al nas...). És a dir, es podria donar el cas que una mascota estigui exposada al virus d’una persona que pateixi Covid-19 i estigui excretant el virus». Per aquest i altres motius, els veterinaris recomanen rentar-se les mans amb aigua i sabó després de tocar animals i evitar el contacte amb animals malalts.

Les persones infectades poden continuar mantenint els seus animals de companyia a casa, sempre amb unes mesures de precaució que passen per «mantenir distància amb l’animal i utilitzar mascareta», tot i que està «totalment contraindicat posar una mascareta a l’animal». És més, la Reial Societat Canina d’Espanya (RSCE) avisa que aquesta protecció no serveix per protegir les mascotes, «no té cap benefici» per als animals, sinó més aviat al contrari, ja que els pot estressar.

Temes:

OMS Coronavirus