MESURES DE PREVENCIÓ

Funerals per 'streaming' per evitar el coronavirus

Ajornades les cerimònies per a morts per la pandèmia a Catalunya i limitades les de morts per altres causes

tanatorio2

tanatorio2 / Jose Irun

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els funerals estan marcats també pel coronavirus. Les empreses funeràries han decidit ajornar els funerals de les persones mortes per aquesta pandèmia i han activat protocols específics per evitar contagi durant les vetlles i cerimònies, oferint fins i tot seguir-les per ‘streaming’. 

Josep Ventura, director de l’àrea de serveis funeraris d’Áltima, explica que han pres la decisió de no fer funerals de morts per coronavirus seguint les instruccions del ministeri de Sanitat. Com ha comentat, en aquests casos extremen les mesures de seguretat als equips de protecció, utilitzant doble guant, i posant el cadàver en una bossa segellada abans de posar-lo al fèretre. «No se’ls fa cap tractament sanitari ni tanatopràxia, i una vegada segellada la bossa ja no es torna a obrir». D’allà es procedeix directament a la inhumació o la incineració. «En aquests casos expliquem a la famílies la pertinència de no fer la vetlla i postergar la cerimònia. I, de fet, molts familiars ens ho demanen perquè alguns estan en quarantena». Ventura apunta que estan limitant els funerals dels morts per altres causes a un terç de l’aforament durant les cerimònies i que han detectat que també ha baixat l’assistència a aquestes cerimònies en l’última setmana. 

Des de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat) comenten que no els consta que s’hagi fet a Catalunya cap funeral de morts per coronavirus. Comenten que estan en permanent contacte amb les empreses associades, la conselleria de Sanitat, el ministeri de Sanitat i els centres sanitaris. «Des de l’associació no s’estableix una norma», apunten des de l’associació, assenyalant que es dona llibertat a les empreses i les famílies. Però es donen recomanacions als seus associats, no només limitar l’aforament a un terç de la capacitat, sinó també extremar les mesures davant del risc de contagi que es donen en els enterraments. «Tot i que som conscients que són situacions de molts plors i abraçades, perquè sabem l’important que és el contacte físic en aquestes situacions, recomanem evitar aquest tipus de contacte».

Cerimònies després de la quarantena

Notícies relacionades

Mémora, des del 6 de març, va activar la mesura de no fer funerals de morts pel coronavirus amb «l’objectiu de protegir directament els familiars i professionals que participen en els serveis oferts per la companyia, així com a la resta d’assistents a les seves instal·lacions». Això sí, proposen a les famílies poder fer la cerimònia passada la quarantena. També ofereixen la possibilitat de seguir-les per ‘streaming’ «a fi de col·laborar en la prevenció de potencials contagis al reduir l’assistència massiva a les cerimònies». «Fa un parell d’anys que oferim aquest servei que cobra molt sentit en aquestes circumstàncies», relata Fernando Sánchez, director de comunicació de Mémora, que revela que la demanda ha augmentat molt en les últimes setmanes. «Per exemple, dimecres hi havia uns familiars que els van contractar perquè una neta del mort era a Itàlia i no podia assistir-hi».

L’Anoia demana enviar el condol per telèfon o internet

A la comarca de l’Anoia, zona zero de l’epidèmia a Catalunya després del brot d’Igualada, els serveis funeraris han recomanat als ciutadans, especialment a aquells que tinguin infeccions respiratòries o que provinguin d’alguna zona afectada pel coronavirus, que facin arribar les mostres de condol per telèfon o a través d’internet, en lloc de presentar-se als tanatoris. En cas que les visites hagin de ser presencials, suggereixen que aquestes siguin «breus» i limitades a familiars directes de les persones mortes.