EL CORONAVIRUS

Coronavirus: un fort brot a Igualada sacseja la Catalunya Central

Després de detectar-se a la ciutat el focus principal, el Govern tanca els centres educatius, cívics i de dia de cinc municipis de l'Anoia

El primer balanç apunta a un mort, 20 infectats i 250 aïllats, la majoria dels quals són professionals sanitaris

zentauroepp52750551 12 03 20 igualada brot de coronavirus  hospital d igualada  200312103617

zentauroepp52750551 12 03 20 igualada brot de coronavirus hospital d igualada 200312103617 / Marc vila

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat va informar aquest dimecres de l’existència d’un important brot de coronavirus a Igualada, fet que va obligar a imposar estrictes mesures a la ciutat i a quatre localitats més de l’Anoia  (JorbaSanta Margarida de MontbuiVilanova del Camí i Òdena). Així, el Govern va decretar el tancament de guarderies, escoles, instituts, campus universitaris, centres cívics i casals en aquests cinc municipis pel que se suposa que és el brot més gran de coronavirus registrat a Catalunya fins ara, que, a més, té el seu centre als voltants de l’Hospital d’Igualada. 

El primer balanç és preocupant: un mort, 20 infectats, dels quals vuit són personal sanitari, i 250 persones en quarantena (200 d’elles, professionals sanitaris). El mort era pacient de la unitat de cures pal·liatives i va morir després d’infectar-se. Hi ha dos morts més a la zona i ara s’està estudiant si havien contret la malaltia.  

«Sabem qui és el primer pacient, el que ha originat el brot, i també les seves ramificacions», va detallar el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix. Els tècnics saben qui és el pacient zero, però no on ni com es va encomanar. La consellera de Salut, Alba Vergés, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, van anunciar mesures «extraordinàries i especials» per mirar de contenir l’avenç del virus.

«Sentit comú»

La ciutat va decretar la «pandèmia», segons paraules del mateix alcalde. Ara per ara s’han suprimit els actes públics, les cites a l’aire lliure i les activitats esportives. El Govern també va instar al tancament de tots els equipaments educatius del municipi, des de guarderies fins a campus universitaris, així com dels centres de dia per a gent gran, els casals i els centres cívics. També va recomanar evitar les visites a familiars que viuen en residències o tenen malalties prèvies. De moment, no es preveu que Igualada i els pobles del voltant siguin confinats en la seva totalitat, però la consellera sí que va reclamar «sentit comú» i «precaució» a l’hora de desplaçar-se fins a la zona.

En total, a causa d’aquest brot, hi ha 20 persones infectades pel coronavirus «als voltants» de l’Hospital d’Igualada i 250 contactes d’aquestes persones es troben en aïllament domiciliari, on hauran d’estar en quarantena. Tenint en compte que vuit professionals de l’hospital estan infectats i que hi ha 200 treballadors més confinats a casa seva, la situació de l’hospital és dramàtica: el 20% de la plantilla no pot acudir al seu lloc de treball.

«Pressió assistencial»

Notícies relacionades

El Govern tem per la «pressió assistencial» que està patint aquest hospital comarcal. De moment, la subdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, va anunciar que han sigut suspeses les visites programades, les operacions i les proves de diagnòstic en aquest centre, excepte aquelles que són «especialment necessàries».

Una altra de les mesures que preveu impulsar el Govern és el trasllat de personal mèdic d’altres hospitals a aquest. Tampoc es descarta derivar els pacients d’urgències a centres sanitaris dels voltants. Entre les iniciatives que s’estan estudiant figura, així mateix, compartir l’atenció dels pacients amb centres sanitaris privats, tot això per mirar d’alleujar la «pressió assistencial» d’aquest centre hospitalari, davant del temor, a més, que el nombre de sanitaris infectats vagi en augment.