CORONAVIRUS

¿Què és una pandèmia? Diferències amb una epidèmia

L'OMS ha informat que després dels elevats casos de contagi del nou coronavirus s'ha passat a qualificar el brot de pandèmia

corona-4901880 1920

corona-4901880 1920

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha informat que, després dels elevats casos de contagi del nou coronavirus, el brot s’ha passat a qualificar de pandèmia.

Ara bé, el director general de l’OMS ha informat que haver canviat la situació del coronavirus d’epidèmia a pandèmia «no canvia» l’avaluació que està fent sobre l’«amenaça» que provoca la malaltia, ni les mesures que està realitzant, ni les recomanacions ofertes als països. Però ¿sabem què és una pandèmia?

¿Què és una pandèmia?

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la pandèmia és la propagació mundial d’una nova malaltia. Per exemple, es produeix una pandèmia en el moment en què apareix un nou virus de la grip i s’estén pel món perquè gairebé ningú té defenses davant seu, recull l’ACNUR a la seva pàgina web. La major part de les pandèmies han sigut causades per virus gripals que afecten els animals, com la grip aviària.

¿Què és una epidèmia?

Segons la RAE, una epidèmia és una malaltia que es propaga durant algun temps per un país, i afecta simultàniament un gran nombre de persones.

Diferència entre pandèmia i epidèmia

Notícies relacionades

Després de conèixer les dues definicions, podem doncs assegurar que la diferència entre pandèmia i epidèmia es troba en dos aspectes: la geografia i el nombre de casos. En aquest sentit, l’expansió des del punt de vista geogràfic de la malaltia determinarà si parlem d’epidèmia (un sol país o espai geogràfic reduït) o de pandèmia (vasta extensió o globalitzada).

A més de la geografia, el ràpid augment dels casos de persones afectades per la malaltia és també un fet diferencial, perquè en una pandèmia el nombre absolut de contagis és molt més gran que en una epidèmia.