Contingent policial

Els Mossos d'Esquadra dissenyen el pla 'ORIS' per afrontar el coronavirus

El protocol dona pautes per reduir el risc d'infecció i garantir el normal funcionament del cos

El document redactat detalla que s'ha d'escorcollar amb guants de làtex i recórrer a la mascareta en casos molt puntuals

zentauroepp50397286 grafcat5053  barcelona  14 10 2019   agentes de los mossos d191014141203

zentauroepp50397286 grafcat5053 barcelona 14 10 2019 agentes de los mossos d191014141203 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra treballen en el disseny d’un pla d’actuació, que afectarà tots els agents del cos de seguretat català, l’objectiu del qual és afrontar l’epidèmia de coronavirus, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. La cúpula policial, conscient que és una qüestió de temps que apareguin els primers casos de contagi entre els seus agents –aquest mateix dimecres s’investiga almenys un possible positiu en una comissaria–, ultima els detalls d’un contingent que activarà quan estigui a punt.

Batejat amb el nom d’‘ORIS’, desenvolupa tots els aspectes que els policies hauran d’afrontar durant les pròximes setmanes.

Objectiu del pla contra el coronavirus

L’objectiu, remarquen fonts policials, és garantir el normal funcionament dels Mossos durant les pròximes setmanes, o mesos. S’articula a partir de dues prioritats: donar consells clars als agents –tant individuals com col·lectius– sobre com poden reduir les probabilitats d’infecció i planificar com han d’actuar en serveis a l’exterior durant els quals es podrien exposar al risc de contagi.

El document del pla ‘ORIS’ informa als agents què és exactament el coronavirus, en detalla els símptomes i demana que cada vegada que algú sospiti que entre en contacte amb un possible cas de contagi n’ha d’informar a dos intendents a càrrec de gestionar-los

Un dels consells és escorcollar sospitosos o registrar les seves pertinences amb guants de làtex d’un sol ús que després han de ser rebutjats i que en cap cas mentre duri la intervenció s’han de tocar amb aquests guants el nas, la boca o els ulls. També demana que es valori la idoneïtat d’utilitzar mascaretes en situacions concretes. «No per atendre un ciutadà que esternuda a la via pública» però sí, per exemple, al rebre passatgers de ports o aeroports que presentin símptomes i provinguin de zones molt afectades. O es recomana mantenir una distància de dos metres sempre que sigui possible amb persones que presentin malalties respiratòries, com tos. 

En el pla es detallen possibles casos com detencionsacompanyamentscontrols d’alcoholèmia o droguesidentificacionscustòdies de calabossos i dona la mesura exacta de fins a quin punt l’epidèmia condicionarà el dia a dia dels policies. En un dels paràgrafs s’arriba a demanar als funcionaris que davant d’un sospitós que afirma tenir el coronavirus hauria «de valorar-se si es tracta d’un possible engany» per evitar ser detingut. 

Aquest mateix dimecres, el sindicat SAP-FEPOL ha reclamat, en una carta a la Conselleria d’Interior, que es creï un grup encarregat de gestionar, i minimitzar, l’impacte que el virus pot causar en el cos. Entre els aspectes sobre els quals el sindicat crida a anticipar mesures és sobre com mantenir el servei, preveient «incapacitats temporals» de part dels funcionaris.

Notícies relacionades

Des del sindicat USPAC  es remarca que la inquietud existent en el si del cos és cada vegada més gran i que els responsables de riscos laborals fa dies que estan «desbordats».

Per la seva banda, la trisindical –integrada pel SME, el SPC i el CAT– ha demanat al director general de la policia catalana que faci arribar com més aviat millor material de protecció els agents perquè consideren «inacceptable» que a hores d’ara hagin d’interactuar sense les proteccions adequades amb persones susceptibles d’estar infectades.