PER L'EPIDÈMIA DE CORONAVIRUS

Els presos, sense vis a vis

Interior suspèn les visites als reclusos de les presons de Madrid, Àlaba i la Rioja

zentauroepp52541837 soc200228183346

zentauroepp52541837 soc200228183346

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Secretaria General d’Institucions Penitenciàries (IIPP), dependent del Ministeri de l’Interior, ha ordenat aquest dimarts la restricció d’accessos a tots els establiments penitenciaris de Madrid, Àlaba i la Rioja per contenir el coronavirus. 

Presons pren aquesta decisió «després del canvi d’escenari decretat per Sanitat i la declaració de Madrid, Vitòria i Labastida com a ‘zones de transmissió significativa’, segons fonts penitenciàries.

L’ordre impartida per Interior suposa la suspensió de tots els vis a vis, les comunicacions familiars i de convivència, tret de les trobades ordinàries dels presos amb les seves visites si aquests es produeixen en locutoris i a través de màmpares de vidre.

Per aquesta mateixa raó de prevenció de contagis del Covid-19, als advocats i personal religiós se’ls permet comunicar amb els presos només en locutori separat. 

A les presons afectades, entre les quals el gran penal de Soto del Real i la moderna presó de Zaballa, només es permetrà a partir de demà l’accés als funcionaris i personal educatiu, de servei social o mèdic imprescindible.

No afecta les sortides de l’article 100.2

No podran entrar els voluntaris d’ONG i d’entitats col·laboradores.  Fonts penitenciàries preveuen una suspensió també de l’activitat docent intramurs. A més se suspenen les sortides programades de presos per motius de tractament (aquelles que es planifiquen amb la companyia d’un vigilant).

Aquesta ordre no afecta els permisos de sortida contemplats a l’article 100.2 del Reglament Penitenciari. De moment només s’ha registrat un positiu per Covid-19 a les presons espanyoles, el d’una treballadora a la presó Madrid VI (Aranjuez). Hi ha a més dos funcionaris de la presó valenciana de Picassent sota control, però sense positiu detectat.

Per les condicions del seu propi confinament, les autoritats sanitàries consideren els presos personal d’alt risc. L’ordre d’interior entra en vigor demà dimecres, i afecta la presons de Logronyo, Aranjuez, Estremera, Valdemoro, Alcalá-Meco I i II i Navalcarnero, a més de tres centres d’inserció social. 

Notícies relacionades

En la resta de centres dependents d’Interior se sotmet a anàlisi mèdica preventiva de coronavirus els nous ingressos, i se suspenen els trasllats intercentres, amb excepcions dels motivats per raons mèdiques o judicials especials. 

Si un pres resulta sospitós d’afecció per coronavirus, Institucions Penitenciàries preveu des del passat 4 de febrer el seu aïllament en cel·la individual mentre l’avaluen les autoritats sanitàries.