PUBLICAT A 'THE LANCET'

Un estudi revela els factors de risc de morir per coronavirus

La investigació mostra un 10% d'augment del risc de mort a l'hospital per cada any més d'edat de la persona infectada

zentauroepp52714442 a man who has recovered from the covid 19 coronavirus infect200310182134

zentauroepp52714442 a man who has recovered from the covid 19 coronavirus infect200310182134 / STR

2
Es llegeix en minuts
Efe

Ser major d’edat, mostrar signes de sèpsia (infecció) i tenir problemes de coagulació de la sang són els factors que més eleven el risc de mort en les persones que ingressen en un hospital infectades pel coronavirus Covid-19.

Aquesta és la principal conclusió d’un estudi d’observació realitzat amb 191 pacients amb Covid-19: 137 van ser donats d’alta i 54 van morir en centres hospitalaris de Wuhan (Xina). Els resultats es publiquen a la revista ‘The Lancet.

Al voltant de la meitat dels pacients –91 en total– tenia, a més, condicions cròniques subjacents, les més comunes, la hipertensió i la diabetis. Els càlculs mostren un 10% d’augment del risc de mort a l’hospital per cada any més d’edat de la persona infectada. La mitjana d’edat dels morts va ser de 69 anys, davant els 52 anys de les persones que van ser donades d’alta.

Registres clínics i demogràfics

Durant l’estudi, els investigadors xinesos van comparar els registres clínics, les dades de tractament, els resultats de laboratori i les dades demogràfiques entre les persones que van sobreviure i les que no, informa la revista en una nota.

Així, van observar el curs clínic dels símptomes, com es va expulsant el virus i els canvis en els resultats de laboratori durant l’hospitalització com, per exemple, anàlisi de sang, radiografies de tòrax i tomografies computades.

Segons aquest treball, concretament tenir una edat avançada, tenir una alta puntuació en l’escala SOFA (mesura l’estat del pacient durant el seu ingrés en unitats de cures intensives) i tenir valors alts en la prova del dímer D, que busca problemes de coagulació sanguínia, són factors que pot ser que ajudin els clínics a identificar en etapes primerenques els pacients amb un pronòstic pitjor.

«L’edat avançada, els signes de sèpsia en el moment de l’ingrés o malalties subjacents com la hipertensió arterial i la diabetis van ser factors importants en la mort d’aquests pacients», explica Zhibo Liu, de l’Hospital Jinyintan de China.

Els pitjors resultats en les persones d’edat avançada poden deure’s, en part, al debilitament del sistema immunològic relacionat amb l’edat i a l’augment de la inflamació, que pot ser que promogui la còpia viral i respostes més prolongades a la inflamació, fet que pot causar danys duradors al cor, el cervell i altres òrgans, segons afegeix l’investigador.

Progressió del coronavirus

L’estudi descriu el quadro complet de la progressió del coronavirus i conclou que la durada mitjana de la febre va ser en els pacients d’uns 12 dies tant en els que van sobreviure com en els morts.

No obstant, la tos pot durar molt temps: el 45% dels pacients encara tenien tos al ser donats d’alta, segons aquest estudi, que també posa de manifest que en els supervivents la dispnea (la falta d’alè) va cessar després d’uns 13 dies, però va durar fins a la mort en els que no van sobreviure a la malaltia del Covid-19.

20 dies d’estudi

En relació amb l’excreció del virus, el treball indica que la durada mitjana d’aquesta va ser de 20 dies en els supervivents i que el coronavirus va ser perceptible fins al final en les persones mortes; l’excreció prolongada del virus suggereix que els pacients encara poden ser capaços de propagar el Covid-19.

Notícies relacionades

Els autors assenyalen que la interpretació de les seves conclusions pot ser que sigui limitada, entre d’altres, per la mida de la mostra de l’estudi i que no totes les proves, com la del dímer D, es van fer a tots els pacients.

No obstant, recomanen no donar l’alta als pacients fins que la prova del coronavirus no sigui negativa.

Temes:

Xina Coronavirus