CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Els geriàtrics restringeixen les visites de familiars per blindar-se contra el coronavirus

Algunes residències han prohibit les visites, a d'altres es deixa entrar només a una persona

Els directors temen aplicar mesures d'aïllament a professionals en vista d'una plantilla sense substituts

zentauroepp52722458 barcelona 10 03 2020 residencias sanitas suprimen visitas de200310210143

zentauroepp52722458 barcelona 10 03 2020 residencias sanitas suprimen visitas de200310210143 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les residències es blinden, de manera preventiva, per evitar l’entrada del coronavirus als seus centres. En alguns casos s’han prohibit les visites de familiars «fins i a nou avís». En d’altres, es pren la temperatura i es permet l’entrada de només un familiar directe per resident al dia. La Generalitat entén que «cada centre aplica les recomanacions com considera», i dijous preveu publicar el protocol per als professionals del Servei d’Atenció Domiciliària.

El temor en vista de l’entrada del coronavirus a les residències de Catalunya és real per dos motius. La gent gran amb patologies prèvies són les més vulnerables contra aquest virus sense vacuna descoberta. I perquè si hi ha positius, i toca aïllar professionals, s’acosta el «caos», en paraules del sector. Fa anys que és una autèntica epopeia trobar personal que vulgui treballar als centres a causa dels baixos salaris dels professionals. «I ho serà més de forma immediata després d’una emergència epidemiològica com és el coronavirus», diuen.

«Ho sento, no pot venir a visitar el seu familiar fins a nou avís», avisen els treballadors de les residències Sanitas a Catalunya des d’ahir. «Hem pres aquesta mesura de forma preventiva, tot i que si hi ha una visita urgent i molt necessària la permetrem», diuen fonts de l’empresa a aquest diari. En altres casos, les residències prenen la temperatura i analitzen els símptomes dels visitants. Unes normes que no consten en les recomanacions fetes pel Govern, ja que només estableixen que es permeti l’entrada d’una persona al dia per resident i que es mantinguin a un metre de distància d’ells. «Estem parlant de recomanacions, cada centre les aplica com considera», afirmen fonts del Govern davant de la diferència de criteri de cada centre. 

La visita dels familiars és l’únic contacte amb l’exterior que tenen ara els avis a les residències: s’han posposat les excursions, les visites d’escolars i fins i tot les visites mèdiques programades en centres hospitalaris i sanitaris. Dins dels centres, les activitats grupals també s’han anat reduint, i en alguns casos s’ha optat per protegir els avis a les seves plantes evitant al màxim els contactes amb tercers. 

Els protocols, redactats divendres per les autoritats sanitàries catalanes i la conselleria d’Afers Socials i distribuïts al llarg del cap de setmana també indiquen que en cas de sospita que algun intern hagi contret la malaltia, els treballadors han d’utilitzar mascaretes, guants, bates resistents a líquids i proteccions oculars. «Ens ho hem de pagar nosaltres, jo esperava que el departament ens donés el material», diu Andrés Rueda, director de l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres d’Atenció a la Dependència. I si el sospitós és en una habitació compartida, és molt probable que se’l derivi a l’hospital. Això, o «tocarà reestructurar els llits de la planta» per poder aïllar-lo, apunta Rueda.

Però el temor està en els treballadors. «Si hem d’aïllar professionals seria un caos», afirma Rueda. La presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACCRA) confirma que el seu «enorme malson» serà l’aïllament de treballadors. «Tindrem un greu problema perquè hi ha moltes dificultats per trobar treballadors; amb els sous que podem pagar, ningú vol treballar aquí». Una situació crítica que els nous comptes del Govern continuen sense resoldre. 

Notícies relacionades

Malgrat la prevenció que han pres els directors i les empreses de residències, algunes entitats s’han mostrat contràries al fet que es tanquin els centres. «No podem aïllar aquestes persones, el que més volen al món és veure els seus familiars», diu Pascual. Un dret, el de les visites i la comunicació amb els familiars, pel qual també advocava l’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials en un comunicat que emetien la setmana passada. 

Sense protocol a l’atenció domiciliària

Mentre que les residències ja segueixen recomanacions sanitàries de com actuar, les treballadores que visiten les persones dependents a casa seva, el Servei d’Atenció a Domicili (SAD), continuen sense tenir un protocol oficial. En vista del nerviosisme de les treballadores, algunes de les empreses que tenen subcontractats aquests serveis han redactat preceptes que han corregut per grups de whatsap. «Recolliu-vos els cabells», «no utilitzeu mascaretes», «talleu-vos les ungles», «eviteu anells i braçalets», «milloreu la ventilació» i «pareu molta atenció a la neteja del bany», són algunes de les recomanacions que han circulat. De moment, la Generalitat està elaborant un protocol per a aquestes treballadores, que segons fonts d’Afers Socials veurà la llum dijous que ve.