El Govern cancel·la tots els viatges de l'Imserso durant un mes

La mesura vol evitar desplaçaments de «població fràgil» en vista del coronavirus

imserso

imserso

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la suspensió de tots els viatges del programa de Turisme Social de l’Imserso  durant un mes en vista de l’expansió del brot de coronavirus, en què les persones grans formen part del grup de risc.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho ha anunciat així durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i ha assenyalat que es tracta d’una mesura per evitar desplaçaments del conjunt de població «fràgil pel que es refereix a aquest tipus de malaltia».

Els primers grups de la temporada de l’Imserso 2019-2020 van començar a viatjar el mes de novembre passat i, segons la programació, continuaran fins al juny, tot i que la majoria dels viatges es realitzaran abans del mes de maig.

La patronal reclama ajuts

La patronal hotelera Hosbec ha reclamat al Govern l’adopció d’una sèrie de mesures laborals, econòmiques i fiscals per pal·liar les conseqüències de la suspensió de tots els viatges de l’Imserso.

En un comunicat, la patronal assenyala que les mesures laborals han de centrar-se en el «recolzament als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE) que hagin de posar-se en marxa».

Fonts de l’Hosbec també han insistit que les mesures econòmiques han «de garantir la viabilitat financera dels operadors adjudicataris o posar en marxa línies ICO específiques per proporcionar tresoreria si fos necessari».

A més, han proposat que les mesures fiscals contemplin «ajornaments de pagaments d’impostos, bonificacions fiscals i supressió dels impostos que graven l’activitat hotelera».

«Galleda d’aigua freda»

L’Hosbec ha qualificat la suspensió dels viatges de l’Imserso com «una galleda d’aigua freda» per a la indústria turística de la Comunitat Valenciana, i ha afirmat que no comparteix aquesta decisió, tot i que entén que s’ha pres «amb suficients motius de caràcter sanitari».

El president de l’Associació Empresarial d’Hostaleria de Benidorm, Costa Blanca i Comunitat Valenciana (Hosbec), Toni Mayor, ha manifestat que «el tot o res no ens agrada», i ha afirmat que els hotels espanyols no han tingut cap incidència d’importància en tot aquest període.

«Els nostres establiments són segurs potser més fins i tot que un domicili particular, perquè s’han extremat les mesures d’higiene i protocols de neteja per evitar qualsevol tipus d’incidència», ha remarcat Mayor.

Els hotelers creuen que hauria sigut «desitjable» que s’hagués informat tots els actors del programa dels detalls de la decisió de l’Executiu, «en el mateix moment en què s’ha fet pública».

Així, l’Hosbec ha posat de manifest el seu desconeixement sobre a partir de quina data comença la restricció, la situació dels viatgers que estan ara de vacances o les mesures que s’han de prendre per pal·liar els efectes «sobre una indústria que és vital en moltes poblacions de la costa espanyola».

Mayor ha considerat que la paralització de l’activitat turística en poblacions de la Comunitat Valenciana com Benidorm, Peníscola o Gandia té unes repercussions «extraordinàries» sobre la població i «en la imatge internacional d’Espanya», perquè, segons el seu parer, «el retrovisor internacional és molt important quan es prenen mesures d’aquest tipus».

El president de l’Hosbec ha al·ludit, igualment, al «dany col·lateral» que es pot produir en els mercats internacionals, «un factor que segur no s’ha tingut en compte en aquesta decisió».

A la Comunitat Valenciana, l’Imserso va posar en comercialització 180.000 paquets per a aquesta temporada, al voltant d’un 65% dels quals queda per executar, segons l’Hosbec.

Notícies relacionades

«El que queda en suspens suposa la suspensió d’uns 120.000 paquets, amb un milió d’estades i una facturació entre 25 i 27 milions d’euros», ha concretat Mayor.

El 80% de tot això correspon a Benidorm; el 10%, a Castelló, i el 10% restant, a Gandia i altres poblacions de la Costa Blanca.