Coronavirus: inquietud entre les famílies madrilenyes i el professorat

Els centres assagen eines 'online' perquè els estudiants no perdin el curs

Pares i mares improvisen solucions perquè els seus fills puguin continuar estudiant des de casa

zentauroepp52713952 alumnos200310090052

zentauroepp52713952 alumnos200310090052 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

A escasses hores de l’ordre de tancament escolar dictada pel Govern de la Comunitat de Madrid per a l’11 de març i els quinze dies següents, entre les famílies madrilenyes i el personal docent s’ha escampat la incertesa sobre com adaptar la vida acadèmica, i la domèstica, a aquest nou escenari. En l’aire no només estan les classes presencials que els professors no podran impartir. «Exàmens, activitats programades, excursions... Hi ha mil decisions del dia a dia escolar que esperen aclarir-se», reconeixia a primera hora del matí de dimarts Miguel Aranda, professor de Secundària de l’escola San Saturio del centre de Madrid.

Entre aquestes decisions també figura què fer amb el menjar que havia sigut adquirit per les escoles per servir-lo als menjadors escolars en els pròxims dies i com actuar perquè els alumnes de 2n de Batxillerat no perdin el ritme d’estudi de cara a l’EvAU (l’antiga Selectivitat), que hauria de celebrar-se al juny. «El programa lectiu és molt ajustat, i si ara perden dues setmanes, no sabem quan podran recuperar aquest temps», es preguntava Susana García, professora de l’institut d’educació secundària Gran Capitán, situat al costat de Madrid Río.

Grups de WhatsApp

En les últimes hores, les webs dels centres, les plataformes educatives ‘online’ i els grups de WhatsApp de pares i mares s’han convertit en les principals vies d’informació per a educadors i alumnes, tot i que en les primeres hores circulaven més inquietuds i dubtes que certeses a través d’aquests canals comunicació.

Des de dilluns a la nit, les famílies madrilenyes han començat a adaptar-se a la nova situació domèstica. A part de l’útil recurs a avis i pròxims perquè es cuidin dels més petits, en els xats de pares i mares es plantejaven solucions comunitàries per a grups d’alumnes que visquessin a prop o compartissin urbanització. Per aquests mateixos grups de WhatsApp circulaven anuncis d’universitaris que s’ofereixen a fer classes a domicili als estudiants i abundaven les preguntes sobre què passarà amb les activitats extraescolars que han sigut abonades i que ara hauran de ser cancel·lades.

Classes gravades

Notícies relacionades

A mig matí de dimarts, el conseller d’Educació de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, va fer l’anunci que esperava tota la comunitat docent. L’ordre de les autoritats educatives madrilenyes és que, en la mesura possible, els centres vagin recuperant el ritme lectiu a partir de dilluns, però de manera ‘online’ i en aquells nivells en què hi hagi eines per impartir classes d’aquesta manera. El conseller també va anunciar que la Comunitat posarà a disposició dels centres «diverses aplicacions virtuals» perquè els alumnes puguin seguir des de casa les lliçons que els professors els impartiran des dels centres, als quals hauran de continuar acudint diàriament.

Alguns docents, com Miguel Aranda, es plantejaven aquest dimarts tornar a posar en pràctica el «sistema de classes gravades» que en alguna ocasió han assajat amb els seus alumnes de Secundària. «En el passat, en alguns cursos de l’ESO hem provat models d’‘aula virtual’, però mai ens havíem enfrontat a una situació així. Caldrà improvisar sobre la marxa», assumia María López, professora de l’escola Joaquín Costa.