EL CORONAVIRUS COMENÇA A REMETRE

La Xina assegura que el pitjor de l'epidèmia ja ha passat

El Govern ja ha suggerit que la quarantena sobre Hubei serà alleugerida ben aviat

coronavirus-economia

coronavirus-economia

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La sortida entre aplaudiments dels últims 18 pacients suggereix que el virus està en retirada només mesos després que la Xina li declarés la guerra. A Wuhan, escenari de les batalles més cruentes, ja han tancat 11 dels 18 hospitals construïts el mes passat, alguns d’habilitats en escoles i d’altres d’aixecats en solars. Els pacients al país s’han reduït a un terç en dues setmanes, dels 58.000 als 19.000, i una vintena de províncies han aixecat, en els últims dies, el màxim nivell d’alerta.

La Xina encara monopolitza el 85% dels contagis globals, però fa ja dues setmanes que suma menys casos que la resta del món. Al gegant asiàtic han caigut de 2.000 diaris a menys d’un centenar en tres setmanes. Els 40 casos de dilluns són la xifra més baixa des del gener i es concentren a Wuhan, mentre les infeccions a la resta del país són mínimes i sempre importades per viatgers. Abans del maig s’haura guanyat el virus, pronostiquen alguns experts xinesos.

«Han fet una bona feina. Van aconseguir contenir la propagació molt ràpidament i aquesta és una bona notícia per a la Xina i per al món, perquè ja no estan exportant contagis. És necessari que entrin diversos casos en un país per desencadenar una epidèmia; no n’hi ha prou amb un o dos», assenyala Gerardo Chowell, professor d’Epidemiologia i Bioestadística de la Universitat de l’estat de Geòrgia (Atlanta). L’informe de l’Organització Mundial de la Salut, publicat després que 13 experts internacionals visitessin els principals focus de l’epidèmia, està a prop del panegíric: «La Xina probablement ha fet l’esforç de contenció de malaltia més àgil, agressiu i ambiciós de la història», afegeix.

L’evolució de l’epidèmia a la Xina envia un missatge diàfan al món: la victòria exigeix sacrificis. Més de 60 milions de persones a la província de Hubei continuen en una quarantena trasbalsadora que ha generat quadros d’ansietat, estrès o insomni. La població a Pequín, Xangai i altres macrourbs només surt per a les coses imprescindibles i compleix les directrius amb un accentuat sentit de responsabilitat, que sobrevola qualsevol incomoditat.

Notícies relacionades

En els mitjans oficials convergeixen la satisfacció per haver deixat enrere el pitjor i les alertes contra el triomfalisme precipitat. El Govern ja ha suggerit que la quarantena sobre Hubei serà alleugerida ben aviat. El president, Xi Jinping, va colar en un discurs recent la lluita contra la pobresa després que el coronavirus hagués monopolitzat la seva agenda des del gener.

La inquietud arriba ara cap a l’acabalada costa oriental dels milions d’emigrants laborals que havien quedat atrapats a les províncies rurals de l’interior durant les vacances d’Any Nou. I també es mira amb aprensió als viatgers arribats de zones on l’epidèmia cavalca sense control. És el corol·lari de l’èxit que Pequín es blindi ara dels països que fa setmanes van suspendre els seus vols amb la Xina.

Temes:

Xina Coronavirus