Resposta contundent

Rússia adopta mesures draconianes per protegir-se del coronavirus

Quarantenes massives, controls sanitaris al transport i les escoles i anul·lació de grans esdeveniments econòmics, entre altres respostes

zentauroepp52630310 inter200307130211

zentauroepp52630310 inter200307130211 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Rússia, i més en concret l’alcaldia de Moscou, està recorrent a mesures draconianes de control per frenar la propagació del virus Covid-19, malgrat que oficialment, només s’ha donat a conèixer l’existència d’una desena de casosen el país. Després del tancament de la frontera amb la Xina i la limitació dràstica dels vols procedents d’alguns països asiàtics ordenada a l’inici de la crisi, un ban municipal emès per l’alcalde moscovita, Serguéi Sobianin, dijous passat ha imposat una «autoquarantena obligatòria» de dues setmanes de durada a tots els nouvinguts de diversos països considerats com «de risc», entre els quals es troben, a més dels esmentats habitualment en les cròniques, estats com Espanya, Alemanya, el Regne UnitFrança o fins i tot Suïssa.  

El decret municipal moscovita inclou un número de telèfon d’una línia calenta a la qual els viatgers procedents d’aquests estats, ja siguin ciutadans russos o estrangers, han de trucar per informar del seu parador, el número de vol d’arribada i la data de viatge, dades que serien utilitzades en cas que es comencessin a detectar infeccions. El mateix alcalde Sobianin ja havia donat a entendre anteriorment que el sistema de reconeixement facial podia ser aplicat per perseguir els qui violessin la quarantena o per identificar les persones que visiten els pacients aïllats.    

El text ha causat un gran enrenou a la capital russa i ha motivat que l’ambaixada de França emetés al seu torn un altre comunicat en què recomanava «vivament» als seus ciutadans que evitessin viatjar a Rússia, ja que corrien el risc que a la seva arribada a la capital russa fossin posats en quarantena. L’ambaixada d’Itàlia va fer públic a Facebook també un text en què aconsellava a qui mostrés símptomes d’una infecció respiratòria lleu  que s’abstingués de realitzar el desplaçament rus. Per la seva part, la legació espanyola ha emès un tuit en què informava de l’«autoaïllament» al domicili, mentre assenyalava que a l’aeroport de Moscou «es controlava la temperatura» a tots els passatgers.

Cancel·lacions d’esdeveniments polítics i commemoracions

Notícies relacionades

Les cancel·lacions de pròxims esdeveniments polítics i commemoracions en què el Kremlin inverteix cada any grans sumes de diners i àmplies dosis de prestigi han començat ja a produir-se. El Fòrum Econòmic de Sant Petersburg, considerat com el Davos de Rússia, ha sigut cancel·lat. Perillen, a més, esdeveniments com el referèndum sobre la reforma constitucional, programada per al 22 d’abril, i sobretot la tradicional desfilada de la Victòria, que aquest any pretenia commemorar amb magnificència el 75 aniversari del final de la segona guerra mundial i al qual Moscou havia convidat, en un intent de trencar l’aïllament  internacional del país, personalitats com el president francès, Emmanuel Macron , o al seu homòleg nord-americà, Donald Trump.

Els controls aleatoris a què estan sent sotmesos els membres de la nombrosa colònia xinesa present al país han provocat fins i tot les protestes d’organitzacions de drets humans. La policia de Moscou i la de Sant Petersburg han irromput en hotels i pensions on habitaven xinesos, en unes operacions que han sigut denunciades i descrites com «de caire racista». «Dur a terme assalts no és agradable, però és necessari», ha justificat l’alcalde Sobianin.