REACCIÓ DESPRÉS DE LES MESURES DE MOSCOU

Coronavirus: Els xinesos de Rússia, entre la sorpresa i la inquietud

La prohibició d'entrada als ciutadans del país asiàtic buida les ciutats russes de turistes i crea greus problemes laborals a la franja més oriental

chinos llegan a rusia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Eren, de lluny, els més sorollosos, els que més es feien notar, entre les allaus de visitants que diàriament rep el Kremlin, el recinte fortificat de muralles vermelles on vivia el tsar durant les seves estades a Moscou i convertit en la principal atracció turística de Rússia. El veto del Govern rus a l’entrada de ciutadans xinesos, una mesura qualificada de «radical» per experts russos en migracions, no només farà possible a partir d’ara culminar la visita al prestigiós edifici sense sentir aquest permanent murmuri de fons que generava amb freqüència l’audiència xinesa, sinó que també causarà greus problemes en el sector turístic local: el gegant asiàtic és el país que més turistes envia al seu veí del nord, amb 1,47 milions de viatgers anuals.

Entre els nombrosos estudiants xinesos que cursen estudis en universitats russes s’escampa la inquietud i l’angoixa, mentre els seus líders critiquen algunes de les decisions adoptades, tot i que de manera subtil per evitar-se problemes. Molts residents xinesos pensen que ha sigut «inhumà el moment» que es va anunciar la mesura, «ja entrada la nit a la Xina, quan la gent dormia», explica al diari ‘Kommersant Fan Fei’, fundador de la principal plataforma que agrupa els xinesos que viuen a Rússia. «Si algú havia de tornar [de les vacances] immediatament, només li quedava l’opció d’anar [la nit del dimarts mateix] a l’aeroport amb l’esperança de trobar un avió i bitllets. Era una tasca impossible», es queixa el líder xinès.

Vist l’enrenou, el Govern rus ha suavitzat aquest dimecres la seva decisió: permetrà l’accés al seu territori qui viatgi per motius oficials, laborals, humanitaris o de trànsit. I les mesures de control, que entraran en vigor aquest dijous, no afectaran les connexions aèries amb Pequín, Xangai, Canton i Hong Kong.

Estudis «a distància»

Els semestres educatius a les facultats russes per als universitaris xinesos han sigut «ajornats» i des del Ministeri d’Educació i Ciència s’ha ordenat a totes les institucions educatives russes seguir els cursos «a distància» amb aquests estudiants. El mateix Fan Fei es pregunta a quina plataforma es podrà dur a terme aquest règim d’estudis «a distància», si Facebook, YouTube, WhatsApp, i «moltes d’altres no funcionen a la Xina» a causa de la censura.

A més, la prohibició generarà greus problemes econòmics a les regions de l’Orient Llunyà rus, que comparteix una llarga frontera comuna amb la Xina i on sectors sencers de l’economia depenen dels treballadors d’aquesta nacionalitat. Sense anar més lluny, a la denominada Regió Autònoma Hebrea, un diminut territori de la Sibèria Oriental, fronterer amb la Xina, més de la meitat dels treballadors del sector agrícola procedeixen del país veí, cosa que obligarà les autoritats locals a haver de buscar alternatives, en paraules de Galina Sokolova, vicepresidenta interina del Govern regional.

Una situació similar viuen els constructors de dos hotels a Vladivostok, a la vora de l’oceà Pacífic, que requereixen 500 especialistes xinesos per culminar les obres. «Busquem variants», ha reconegut una font pròxima a l’empresa. Davant del caire que prenia l’epidèmia, algunes companyies ja van optar al gener i a principis de febrer per suspendre les vacances de l’Any Nou xinès per temor que els seus treballadors no poguessin tornar.                       

Notícies relacionades

        

     

Temes:

Coronavirus