Demana més compromís

L'OMS alerta els països que no es prenen seriosament el coronavirus: «No és un simulacre»

«No estan mostrant el nivell de compromís polític que mereix l'actual amenaça que afrontem», assegura el director de l'organització

corona

corona / STR (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir que alguns països no estan prenent-se seriosament l’amenaça del Covid-19 i va demanar una total implicació dels seus governs en la lluita contra l’epidèmia, en lloc de deixar aquesta tasca únicament a les seves xarxes sanitàries.

«Ens preocupa que alguns països no estiguin prenent-se el problema prou seriosament o que hagin decidit que no hi poden fer res», va alertar en la roda de premsa diària el director general de l’organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Aquests països, dels quals va declinar donar exemples concrets, «no estan mostrant el nivell de compromís polític que mereix l’actual amenaça que afrontem», va assegurar Tedros, que va advertir que l’epidèmia del coronavirus «no és un simulacre».

«No és el moment d’abandonar o de posar excuses», va afegir, i va insistir que no només els ministeris de salut han de posar tots els esforços en la contenció del coronavirus, sinó que ha de ser un esforç coordinat de tota la xarxa estatal, unida al sector privat.

«Seguretat, diplomàcia, finances, comerç, transport, informació... tot el Govern hi ha d’estar involucrat», va recalcar el metge etiope.

Tedros va indicar que en les últimes 24 hores el nombre de casos de Covid-19 al món s’ha elevat a 95.265 (143 més a la Xina i 2.055 a la resta de països) i que els morts ascendeixen a 3.281.

El màxim responsable de l’OMS va assenyalar que Corea del Sud, el segon país més afectat amb més de 5.200 casos, està mostrant «signes positius», amb una progressiva reducció del nombre d’infeccions diàries, tot i que aquestes encara superen el mig miler de nous diagnosticats per dia.

«Sabem que la gent està espantada, però la por pot ser gestionada i moderada amb informació correcta», va remarca Tedros, que en aquest sentit va anunciar el llançament d’una campanya de conscienciació de l’OMS en xarxes socials anomenada ‘Be ready for covid-19’ (‘Prepara’t per al Covid-19’).

En la mateixa roda de premsa, l’epidemiòloga de l’OMS Maria Van Kerkhove va assenyalar que el cas de coronavirus en un gos a Hong Kong, primer registrat en mascotes, és ara per ara únic i no sembla indicar una transmissió freqüent del coronavirus des d’humans a animals.

Baixar en èpoques càlides

També va explicar que, tot i que és aviat per saber si el coronavirus podria ser estacional i declinar progressivament en mesos més càlids, la seva presència ja en llocs amb diferents climes sembla indicar que no serà així.

Notícies relacionades

Davant la pregunta de si la Xina, amb les seves dràstiques mesures de quarantena que van afectar desenes de milions de persones, hauria de ser l’exemple a seguir, els responsables de l’OMS van insistir que cada país es troba en moments de l’epidèmia diferents en què la resposta podria no ser necessàriament idèntica.

«S’ha d’aprendre de les lliçons de la Xina, però això no significa que el que hagi passat allà hagi de replicar-se a la resta del món», va concloure el director executiu de l’OMS per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan.