32 CASOS

Catalunya registra els primers contagis de coronavirus de «segona generació»

S'han infectat en territori català per contacte amb afectats que el van contreure a l'estranger

Salut prohibeix als professionals sanitaris acudir a congressos dins i fora de la comunitat

video 3616889 vid 05 134455 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Quatre nous casos de coronavirus eleven a 32 el nombre d’afectats a Catalunya. Són les dades actualitzades que ha donat aquest dijous el secretari de Salut Pública, Joan Guix. Segons ha definit Guix, aquests últims quatre casos confirmats són els primers «contagis de segona generació». És a dir, tots ells són contagis autòctons, que s’han infectat a Catalunya a través del contacte amb altres infectats que van contreure el virus a l’estranger. 

A més, unes 600 persones estan en aïllament domiciliari a Catalunya: no estan encomanades, sinó que són contactes de casos positius.

Entre aquests quatre nous casos, n’hi ha un de greu; el d’un home de 50 anys de Barcelona que té patologies prèvies. Guix ha assegurat que, tot i que la seva situació és greu, la seva vida no corre «cap perill en absolut». Els altres tres casos són també de Barcelona i són lleus, i presenten una bona evolució. Es tracta de dues dones de 57 i 39 anys i d’un home de 34.

D’altra banda, el secretari de Salut Pública ha informat que s’està investigant si una dona de 29 anys que està greu en una UCI de Barcelona també està infectada de Covid-19. De moment, aquest no es considera un cas de coronavirus «donades les dificultats per fer una investigació epidemiològica», tot i que «tot fa pensar que sí que ho és». La dona evoluciona de manera «correcta» dins de la gravetat.

Prohibició de congressos

Paral·lelament, la Conselleria de Salut ha firmat una resolució per la qual prohibeix a tots els professionals sanitaris acudir a congressos, jornades o xerrades que siguin de caràcter presencial, se celebrin a Catalunya o on sigui. «Aquest col·lectiu és especial de cara al control de la infecció», ha explicat el director de professionals de la salut, Marc Ramentol. «Aquestes mesures entren en vigor a partir d’avui mateix. Per l’excepcionalitat que impliquen, són susceptibles de ser actualitzades setmanalment», ha dit Ramentol, que ha afegit que l’escenari segueix sent la «contenció de la infecció».

Notícies relacionades

Aquesta mesura va en la línia de l’anunciat fa un parell de dies pel Ministeri de Sanitat, que segueix les recomanacions de l’Organització Mèdica Col·legial i el Consell General d’Infermeria. Només les comunitats autònomes (ja que la sanitat està transferida) tenen competència per fer efectives mesures d’aquest tipus.

Ell mateix ha explicat que Salut està preparant una «compra massiva» de material de protecció per als centres sanitaris perquè «tots els professionals tinguin a la seva disposició el material que necessiten», com ara mascaretes, sabates i guants.