NOU XOC A L'EXECUTIU

El Govern central recorda a Treball que Sanitat decideix sobre el coronavirus

L'Executiu surt al pas de les crítiques de la patronal a la guia d'actuació en l'àmbit laboral

20200305 478567 moncloasanidade 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Agencias

La guia pràctica elaborada des del Ministeri de Treball per informar empreses i treballadors sobre com gestionar un potencial contagi de coronavirus ha despertat una resposta irada de la patronalLa CEOE i la Cepyme han qualificat de «greu error» la publicació d’aquesta guia d’actuació, ja que consideren que les formes han contribuït a generar una sensació més elevada d’alarma. Des de Treball no s’entén la reacció dels representants empresarials, ja que el contingut de la guia és un resum de la normativa ja vigent i la ministra Yolanda Díaz, d’Unides Podem, ha volgut enviar, aquest dijous, un missatge de tranquil·litat als treballadors: «Aquest és un tema que està controlat». Per la seva banda, el Govern central ha sortit al pas de les crítiques recordant que les decisions sobre el coronavirus les pren el Ministeri de Sanitat. Malgrat aquesta picabaralla entre ministeris del Govern de coalició, la guia laboral es manté.

Segons la polèmica guia, les empreses hauran de paralitzar l’activitat laboral si detecten un brot del virus. Pels empresaris, la decisió genera alarma i confusió al no correspondre, opinen, amb l’avaluació del risc efectuada pel Ministeri de Sanitat. Un altre element que ha molestat l’empresariat és que la publicació de la guia l’ha feta Treball sense consensuar-ho prèviament amb els agents socials. Una cosa que tampoc ha agradat als sindicats més representatius, CCOO i la UGT; que, no obstant, van evitar manifestar públicament després del llançament de la guia.

La ministra de Treball ha assenyalat que no tanca la porta a citar els agents socials per estudiar mesures extraordinàries davant de la crisi del coronavirus, però que de moment no són necessàries. «Si fossin necessàries mesures excepcionals, que, insisteixo, desitjo i espero que no s’hagin de prendre, òbviament seran negociades amb ells», ha afirmat Díaz aquest dijous, en declaracions davant dels periodistes.

La Generalitat de Catalunya també ha manifestat el seu malestar amb la guia del Ministeri de Treball, i ho ha fet per boca del conseller de Treball, Chakir el Homrani. En declaracions davant dels periodistes, El Homrani ha considerat que el document de Treball envaeix competències del seu departament, ja que pel que fa a l’autorització en cas d’expedient de regulació d’ocupació (ERO) per «força major», el que determina la casuística a Catalunya és el Departament de Treball. «Crec que estaria bé que quan parles de competències que no són teves, parlis abans amb les administracions competents», ha declarat el conseller.

El Govern, junt amb sindicats i patronals, està elaborant en el marc del Consell de Relacions Laborals la seva pròpia guia per assessorar les empreses davant de la crisi del coronavirus. La previsió del Departament de Treball és enviar-la a les empreses al llarg de la setmana que ve.

El Govern central remet a Sanitat l’última paraula

El Govern central ha sortit al pas d’aquestes crítiques aclarint que totes les indicacions sobre l’evolució del coronavirus i les mesures a adoptar per afrontar la malaltia les emet el Ministeri de Sanitat. En un comunicat, la Secretaria d’Estat de Comunicació remarca que «tot el Govern» segueix les indicacions concretes del Ministeri de Sanitat, que es basen en un seguiment constant de la situació, transparència informativa, presa de decisions d’acord a l’evidència científica i «coordinació total» entre les diferents administracions de l’Estat.

El Ministeri de Treball, dirigit per Yolanda Díaz, va transmetre aquest dimecres a les empreses que la paralització de l’activitat laboral en un centre de treball s’hauria d’adoptar si existeix un perill «greu, imminent i inevitable» de contagi del coronavirus, i va aclarir que la interpretació de la situació de risc ha de ser «restrictiva». Des de Treball insisteixen que els supòsits d’emergència civil no es donen a Espanya actualment.

Notícies relacionades

Arran d’aquesta guia, el PP ha anunciat que demanarà la compareixença al Congrés de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, com a màxima responsable de la comissió interministerial sobre el coronavirus, perquè expliqui les mesures davant d’aquesta epidèmia i especialment el contingut d’aquestes recomanacions del Ministeri de Treball.

En una entrevista a RNE, la vicepresidenta de Política Social del PP, Cuca Gamarra, ha criticat la «falta d’informació» referent a això i ha retret que el Govern no hagi establert un «diàleg social» amb sindicats i patronal per elaborar aquesta guia d’actuació en l’àmbit laboral.