Dones preses, triplement condemnades

Un informe de l'APDH denuncia la situació que viuen les dones en un sistema masculinitzat

La presó «reprodueix i amplifica» les desigualtats de la societat, assenyala el document

photo5976669347592122786-1

photo5976669347592122786-1

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

«Quan una dona entra a la presó pateix una triple condemna, social, personal i penitenciària». Així de contundent es mostra l’‘Informe sobre la situació de les dones preses’ elaborat per l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDHA) amb motiu del 8-M. El document constata que elles són minoria, amb prou feines un 7,7%, en un sistema penitenciari dissenyat per a la majoria masculina, des de l’espai físic que ocupen fins a les activitats previstes. I aquesta situació converteix les dones en un col·lectiu «especialment aïllat i vulnerable dins de la presó», denuncien.

L’informe assenyala que Espanya és un dels països amb més taxa d’empresonament femení d’Europa occidental, 4.518 dones, a causa de la duresa del sistema penal espanyol i l’augment del càstig en els delictes lleus, que són els més comesos per dones. Així, la taxa és superior a la mitjana europea, 4,5%, o fins i tot mundial, 4%. Hi ha, a més, una sèrie de factors que agreugen la situació de les dones preses, com més precarietat d’espais i, en conseqüència, «pitjors condicions d’allotjament».

Oferta d’activitats sexistes

Així, s’ubiquen en mòduls de centres «pensats pels homes i per als homes», amb menys oferta de recursos, que en la majoria dels casos se centra a reproduir rols sexistes, com costura o neteja, «cosa que redueix les oportunitats de reinserció laboral a l’exterior que podran tenir o l’oferta laboral que podran ocupar», assenyala Ana Castaño, de l’àrea de presons de l’associació.

L’APDH denuncia que, a més, com que el gruix de les condemnes corresponen a delictes lleus (només un 1,6% són perfils de conflictivitat greu), totes estan agrupades en un mateix mòdul, en què no se segrega segons els criteris de classificació, perfil criminal, edat, addicció o salut mental, com sí que passa amb els homes.  I, a més, com que hi ha poques presons per a dones, s’amplia la llunyania del seu entorn familiar i afectiu, cosa que dificulta per raó de gènere el procés de reinserció social.

Notícies relacionades

L’organització denuncia que la presó espanyola «reprodueix i amplifica les desigualtats de la societat», recalca el coordinador del treball, Francisco Castaño. Així, s’introdueix una sobrerepresentació de dones estrangeres i gitanes. No obstant, això no suposa, remarca, que «els dos grups de dones delinqueixin més respecte a la resta de la població, sinó que té a veure amb la hipercriminalització que es realitza tant de la població migrant com del poble gitano».

Entre les conclusions aportades per l’organització, apunten la necessitat «imprescindible» que a totes les províncies hi hagi places de dones, i sempre amb la mateixa dotació que les d’homes i amb un tractament similar pel que fa a recursos, activitats i ofertes formatives i laborals. Així mateix, advoquen pel foment de mesures alternatives davant l’ingrés a la presó, i, ja que la immensa majoria són delictes lleus, el criteri general ha de ser el tercer grau i recursos extrapenitenciaris, com els centres d’inserció social.