El Govern colla les elèctriques amb la investigació per l’apagada
El xoc entre la Moncloa i les operadores privades és encara latent a l’espera de concretar les responsabilitats del col·lapse
L’Executiu envia el CNI a les companyies per obtenir dades
«Ho ha d’aclarir el responsable de la xarxa elèctrica», afirma el president d’Iberdrola

La principal prioritat del Govern és determinar les causes de l’apagada massiva que dilluns passat va deixar sense llum la Península. Sense conèixer-se l’origen amb exactitud no es podran fer les reformes necessàries per evitar que torni a passar ni tampoc depurar responsabilitats, com es pretén. Per a això, l’Executiu ha posat en marxa una comissió d’anàlisi independent i ha dirigit el focus cap a les elèctriques. Pedro Sánchez ja va apuntar 24 hores després de l’apagada als operadors privats, advertint que els exigiria "totes les responsabilitats pertinents". Fins i tot va deixar anar una desautorització a Red Eléctrica (REE) per haver descartat públicament i pel seu compte la hipòtesi del ciberatac. Poc després, va emplaçar a una reunió urgent a la Moncloa les principals companyies.
Es va convocar amb només dues hores de marge, de manera que alguns dels directius de les grans elèctriques van demanar retardar-la per impossibilitat d’acudir-hi. La Moncloa s’hi va negar i va demanar la presència del responsable que estigués disponible. A la cita hi van acudir Iberdrola (Mario Ruiz Tagle, CEO a Espanya), Endesa (el seu CEO, José Bogas), EDP (Manuel Menéndez), Naturgy (Pedro Larrea, director de Xarxes) i Acciona Energía (Santiago Gómez), a més de Red Eléctrica (Beatriz Corredor).
Les principals companyies hi van acudir amb resistències a l’hora de proporcionar dades i van sortir de la reunió amb plena disposició, segons fonts de l’Executiu. Sánchez fins i tot va aconseguir que accedissin a facilitar l’accés del CNI a les seves instal·lacions, perquè tècnics del Centre Criptològic Nacional recullin informació als seus taulers de control.
El que eren dificultats perquè, segons atribueixen des de la Moncloa, "són part interessada", es van convertir en facilitats. La reunió, segons van traslladar des del Govern, "va ser productiva, cordial i col·laborativa". Les companyies van evitar valorar-la, i van deixar en mans de la Moncloa el missatge. La vicepresidenta tercera de Transició Ecològica, Sara Aagesen, que també va participar en la trobada i lidera la comissió d’investigació, ja va tenir un to molt menys hostil en la seva compareixença d’ahir després del Consell de Ministres extraordinari. Va voler destacar la "mà estesa" de les companyies elèctriques, ja que algunes ja havien començat a remetre les dades requerides, tot i que els va demanar "màxima celeritat" per atendre aquestes peticions.
Xoc latent
A la Moncloa insinuen que la realitat és que "les empreses tenen els seus interessos, però el Govern ha de vetllar per l’interès públic". Defensen així la seva comissió d’investigació com a independent d’interessos de part i davant "especulacions" o conclusions precipitades. "Fins que no tinguem la informació dels operadors, ens sembla precipitat donar qualsevol detall al respecte", va advertir Aagesen.
Un missatge que busca posar límit a la transmissió de la informació sobre les hipòtesis que es vagin descartant, com va fer Red Eléctrica al rebutjar la possibilitat d’un ciberatac. Fonts de l’Executiu reconeixen descoordinació en aquest sentit i asseveren que ha de ser la comissió d’investigació la que ho determini després d’accedir a les dades.
D’això se n’encarregaran els tècnics del Centre Criptològic Nacional, organisme dependent del CNI. Algunes fonts del Govern reconeixen que de moment les investigacions s’orienten a una fallada tècnica, i rebaixen la hipòtesi del ciberatac, però diuen que s’ha d’analitzar i contrastar tota la informació i que encara no es poden treure conclusions. Les "eines" amb què compta el Centre Criptològic Nacional no les tenen els operadors privats, segons destaquen en l’Executiu.
"Són milers de dades que estem ja recuperant perquè ens puguin donar llum i establir una cronologia", va explicar la vicepresidenta tercera. Ahir a la tarda es va fer la primera reunió del comitè d’anàlisi. Sota la direcció de la vicepresidència i ministra per a la Transició Ecològica, va comptar amb la participació del CNI, la CNMC, el Consell de Seguretat Nuclear i els ministeris de Presidència, Defensa, Interior i Transformació Digital. No hi va haver, no obstant, cap presència dels departaments del soci minoritari del Govern.
Les suspicàcies i el xoc contingut a compte de l’apagada no només s’estan produint entre el Govern i les companyies del sector elèctric; també es perfilen entre les diferents empreses, a la recerca d’assenyalar-se mútuament. La presidenta de Redeia (matriu de Red Eléctrica), Beatriz Corredor, va apuntar a les elèctriques per l’apagada, perquè l’eventual origen del col·lapse és una aturada d’algunes plantes de producció.
Notícies relacionadesCorredor no reconeix cap fallada en els sistemes de Red Eléctrica ni en la seva actuació. "No hi ha hagut cap element de la nostra xarxa que hagi fallat, i per això es va recuperar el sistema tan ràpid. Res va fallar", va remarcar ahir la presidenta de Redeia. "És el sistema elèctric el que ha fallat, i cadascú haurà d’assumir la responsabilitat que li correspongui", i tots els operadors tenen "l’obligació de veure què ha passat i prendre mesures de salvaguarda".
Des de l’altra banda, la de les elèctriques que controlen les xarxes de distribució i també les plantes de producció d’electricitat, es deixa anar un altre missatge i es remarca que Red Eléctrica és l’operador del sistema elèctric i, com a tal, responsable de la seva estabilitat i seguretat. El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va apuntar que la raó que hi ha darrere de l’apagada és una cosa que "ha d’aclarir el responsable de la xarxa elèctrica, Red Eléctrica d’Espanya".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre