qualitat de l'aire

La NASA confirma la disminució de contaminació a la Xina pel coronavirus

«Aquesta és la primera vegada que veig una caiguda tan dramàtica», destaca una investigadora de l'aire de l'agència nord-americana

Els experts emfatitzen que la taxa de reducció és més significativa que en anys anteriors

contaminacion-china

contaminacion-china

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els satèl·lits d’observació de l’agència espacial dels EUA, la NASA, i l’Agència Espacial Europea (ESA) han detectat disminucions significatives en la pol·lució del diòxid de nitrogen a la Xina, almenys en part, a causa de la desacceleració econòmica provocada per l’epidèmia de coronavirus.

Segons els mapes divulgats per l’agència nord-americana a la seva pàgina web, les concentracions de diòxid de nitrogen, un gas nociu emès per vehicles automotors, plantes d’energia i instal·lacions industrials, han descendit de manera notòria. La qualitat de l’aire és un problema greu en la societat xinesa. Són coneguts els seus densos paisatges de pol·lució, en particular a les zones industrials, que provoquen greus malalties respiratòries a la població.

Altres episodis similars

«Aquesta és la primera vegada que veig una caiguda tan dramàtica en una àrea tan àmplia per a un esdeveniment específic», ha declarat la investigadora de la qualitat de l’aire al Centre de Vol Espacial Goddard de la NASA, Fei Liu. L’experta recorda haver vist una caiguda semblant a diversos països durant la recessió econòmica que va començar el 2008, però la disminució va ser molt més gradual.

Notícies relacionades

Els científics també van observar una reducció significativa al voltant de Pequín durant els Jocs Olímpics del 2008. L’efecte, no obstant, es va localitzar principalment en aquesta ciutat, i els nivells de contaminació van augmentar novament una vegada van acabar els Jocs Olímpics. Res a aquesta escala.

A més, Liu i els seus col·legues no han vist un repunt en la contaminació després de les vacances. «Aquest any, la taxa de reducció és més significativa que en anys anteriors i ha durat més», ha declarat. «No em sorprèn, perquè moltes ciutats de tot el país han pres mesures per minimitzar la propagació del virus».