Hi ha 110 víctimes a tot Espanya

L'estafa de la llum: «O pagues o et tallem el subministrament»

La Policia Nacional deté 20 persones especialitzades a enganyar autònoms i petits empresaris

23172400 59

23172400 59 / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal especialitzada en l’estafa del ‘tall de llum’ que va enganyar 110 persones a tot Espanya. Han sigut arrestades 20 persones que es feien passar per personal de companyies de subministrament elèctric per exigir per telèfon el pagament immediat de les dues últimes factures de la llum, suposadament impagades, sota amenaça: «O pagues o et tallem el subministrament» en aquell mateix moment.

L’organització desmantellada, que va estafar més de 100.000 euros, aprofitava els moments en què negocis com ara restaurants eren més plens, o carnisseries amb més gènere, per generar més temor a les seves víctimes al tall de llum. Els agents han practicat sis registres a Parla i Ciempozuelos (Madrid), fruit dels quals ha intervingut més de 80.000 euros en efectiu i diversa documentació falsificada.

Inici de la investigació a Mèrida

Les primeres indagacions van tenir lloc el mes de novembre passat, quan els investigadors van detectar diverses estafes amb similar mètode a la localitat de Mèrida. Davant d’aquests fets, els agents van detectar que al darrer d’aquestes estafes hi havia una organització criminal, estructurada en tres nivells, que operava des de les localitats madrilenyes de Parla i Ciempozuelos.

En el primer nivell de responsabilitat es trobaven els membres de la trama que compraven telèfons mòbils prepagament. Fent-se passar per empleats de companyies elèctriques, realitzaven anomenades a responsables d’empreses d’hostaleria, botigues d’alimentació i carnisseries, entre d’altres, i informaven que es procediria a tallar el subministrament elèctric el mateix dia de la trucada, a causa d’un impagament de les dues últimes factures, tret que es procedís a realitzar una transferència bancària urgent.

Notícies relacionades

Els receptors de la trucada, davant del temor del perjudici econòmic que podria causar-los quedar-se sense llum, procedien a realitzar el pagament a comptes bancaris controlats per membres de l’organització. En el segon escalafó de responsabilitat se situaven els encarregats de localitzar persones que, a canvi d’un petit percentatge econòmic, posaven els seus comptes bancaris a disposició de l’organització per rebre els diners de les estafes. 

Després de la identificació de tots els membres de l’organització, els investigadors van procedir a la seva detenció.

Temes:

Estafes