Cau una banda que ha defraudat 1,3 milions amb estafes patrimonials i sentimentals

La Guàrdia Civil ha detingut 25 persones que formaven part de la xarxa, que ha deixat víctimes a més de 30 països

2020-02-04-op boden 02

2020-02-04-op boden 02

3
Es llegeix en minuts
Efe

La Guàrdia Civil ha desarticulat a Castelló una xarxa delictiva dedicada a cometre estafes patrimonials i sentimentals a través d’internet, ha detingut 25 persones, n’ha investigat quatre més i ha detectat 18 identitats falses amb què haurien comès 139 estafes per valor d’1,3 milions.

L’operació Boden va començar després de la denúncia presentada per un representant d’una coneguda empresa de ceràmica de Castelló en què posava en coneixement que un dels seus clients –una firma de Barbados (EUA)– havia rebut un correu amb les dades de cobrament d’una factura pendent amb l’empresa ceràmica castellonenca. La firma nord-americana va fer efectiva aquesta factura mitjançant transferència de pagament per un import de 27.383,12 euros en el compte bancari aportat al correu que havia rebut, ha informat aquest dimarts la Guàrdia Civil.

Posteriorment es van adonar que havien sigut víctimes d’una estafa tipus CEO, ja que el compte aportat no corresponia amb l’empresa ceràmica de Castelló, per la qual cosa els autors, suplantant-la, havien enviat el correu electrònic a fi d’obtenir els diners del deute pendent de l’empresa de Barbados.

«Mules econòmiques»

Al llarg de la investigació, la Guàrdia Civil ha pogut constatar que l’organització investigada, a més d’estafar empreses, també feia les conegudes com a «estafes sentimentals». En aquestes, els autors es configuraven un perfil fals en xarxes socials amb què aconseguien, mitjançant enganys, enamorar les seves víctimes i establien una relació sentimental virtual amb elles.

Una vegada consolidada la relació, els estafadors deien estar en problemes o qualsevol altre pretext per sol·licitar-li ajut econòmic a la víctima, alguna de les quals van arribar a demanar diversos préstecs per satisfer les demandes dels ciberdelinqüents. La major part dels membres de la xarxa residia a Móstoles (Madrid), on captaven les conegudes com «mules econòmiques», que s’encarregaven de rebre el diner negre de tercers, per posteriorment i després d’una compensació econòmica acordada, el blanquejaven i l’hi tornaven a l’organització.

Els investigadors han localitzat víctimes a Malta, Kenya, Xina, Alemanya, Àustria, Lituània, Suïssa, Dinamarca, Itàlia, Barbados, França, Estats Units, Egipte, Brasil, Canadà, Nova Zelanda, Turquia, Rússia, Bèlgica, Finlàndia, Regne Unit, República Txeca, Tailàndia, Iran, Espanya, Índia, Jordània, Polònia, Suècia, Uganda i Nigèria.

Per això, s’ha comptat amb la col·laboració de les autoritats policials d’aquests països, que han sigut canalitzades a través d’Interpol i Europol, gràcies a la qual cosa s’ha pogut accedir, entre altres qüestions, a les denúncies presentades pels perjudicats.

139 casos

La Guàrdia Civil ha detectat al voltant de 139 estafes per un valor de 1.332.340 euros i que l’organització hauria comès entre els anys 2010 i el 2019, tot i que avui els investigadors continuen rebent noves denúncies de més perjudicats, aportades per les autoritats policials de diferents països. S’han investigat més de 173 comptes bancaris d’entitats bancàries nacionals, utilitzades per la xarxa ara desarticulada per transferir els diners obtinguts de les estafes entre els seus membres, cosa que segons la Guàrdia Civil complicava així la tasca dels investigadors en el seguiment de la traçabilitat dels diners.

Notícies relacionades

En els registres duts a terme a les localitats toledanes de Valmojado i Casarrubios del Monte s’han intervingut diners, material informàtic, telefonia i dispositius d’emmagatzematge, que després d’analitzar-los s’ha localitzat gran quantitat de documents i programes informàtics que utilitzaven per cometre les estafes.

L’operació, dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Toledo, ha sigut desenvolupada per agents pertanyents a l’Equip de Delictes Informàtics i Telemàtics (EDITI) de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló. Aquests han comptat amb la col·laboració d’agents de l’USECIC de la Comandància de la Guàrdia Civil de Toledo, Puesto Principal de Valmojado (Toledo), Equip de Policia Judicial de Pinto (Madrid), Equip de Policia Judicial de Las Rozas (Madrid) i Unitat Tècnica de Policia Judicial.