Covid-19 a Espanya

Una festa a Marbella amb turistes de Xangai, possible origen del contagi a Andalusia

La Conselleria de Salut confirma que els sis casos andalusos confirmats fins ara són importats

Quatre dels afectats tindrien relació amb una festa a Marbella a la qual va assistir una parella d'asiàtics

coronavirus-local / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Conselleria andalusa de Salut ha confirmat avui que els sis casos de coronavirus confirmats ja a la comunitat autònoma són importats. Quatre tenen relació amb el primer pacient detectat, un empresari sevillà que va viatjar a Màlaga a finals de gener per a una reunió de feina i els companys del qual en aquesta reunió van assistir a més a un esdeveniment a Marbella. Van ser ells que van coincidir amb una parella de turistes de Xangai, origen últim del focus andalús. Els altres dos nous casos corresponen a persones d’Almeria i Màlaga que sí que haurien viatjat Itàlia en els últims dies.

Després d’un «ardu treball» d’investigació del Sistema de Vigilància Epidemiològica, com ho va definir el conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, els sanitaris van aconseguir trobar el ‘pacient zero’ del primer cas confirmat a Andalusia aquesta setmana, i que inicialment va ser considerat un contagi local ja que l’home, de 62 anys, referia no haver estat en contacte amb possibles encomanats ni haver viatjat als països estimats de risc. A poc a poc, i estirant el fil de totes les persones amb les quals va mantenir contacte just abans de mostrar els primers símptomes, el setge es va estrènyer sobre una reunió de treball que aquest home, empresari de 62 anys, va mantenir a Màlaga. Segons va confirmar el mateix responsable en una entrevista a Canal Sur Radio, alguns dels assistents a aquesta reunió haurien participat també en una festa a Marbella, on van coincidir amb una parella de turistes asiàtics. El cas del pacient sevillà seria, per tant, un contagi indirecte.

Després de contactar amb els assistents a aquesta reunió i la festa, la Conselleria ha pogut identificar dues persones més les analítiques de les quals han donat positiu per coronavirus. Es tracta de dos homes de 42 i 53 anys que van presentar símptomes de pneumònia, i uns dels quals va referir el contacte amb els ciutadans d’origen asiàtic no residents a Espanya. Després de confirmar-se el positiu per al Covid-19, tots dos es troben en seguiment actiu als seus domicilis amb totes les garanties de seguretat i atenció, tal com dictaminen els protocols del Ministeri de Sanitat per a aquests casos, expliquen des de la Conselleria. Així mateix, un d’aquests dos homes hauria transmès el virus a un familiar seu, una àvia de 81 anys que també es troba en seguiment actiu al seu domicili.

El quart nou cas confirmat de coronavirus correspon a una dona de 55 anys, resident a Fuengirola (Màlaga), i que hauria viatjat recentment a la regió italiana de l’Emília-Romanya. Després de mostrar els primers símptomes i confirmar-se el positiu, els facultatius mèdics han optat de nou per un seguiment actiu al seu domicili. De la mateixa manera, el cinquè cas és el d’un jove estudiant d’Almeria de 28 anys i resident habitual a Milà. El jove havia acudit a l’Hospital Mediterrani d’Almeria després de presentar un quadro de febres altes, per la qual cosa va quedar ingressat. No obstant, va decidir per voluntat pròpia tornar al seu domicili i es trobava sota seguiment actiu.

Investigació del focus de contagi

La reunió professional mantinguda a començaments de febrer a Màlaga era la principal via d’investigació per localitzar l’origen del contagi, segons van explicar aquests dies des del comitè de seguiment andalús del coronavirus, ja que el malalt va relatar que no havia viatjat a països considerats zones de risc, ja sigui Itàlia, Xina o l’Iran, ni tampoc havia mantingut contacte amb persones malaltes.

Notícies relacionades

L’home va començar a notar els primers símptomes mèdics el 14 de febrer, però al no remetre la febre va acudir a l’hospital el dia 24 de febrer, on ja va quedar ingressat amb un quadro de pneumònia que, no obstant, no donava positiu per a cap dels patògens habituals. No va ser fins al dia 25 quan, després de canviar les directrius i protocols del Ministeri, se li va realitzar la prova per a coronavirus que, ara sí, va donar positiu.