Andalusia confirma el primer contagi local de coronavirus a Espanya

La Conselleria andalusa de Salut assegura que el pacient, un home de 62 anys que estan sent tractat per pneumònia, no va viatjar a Itàlia o la Xina ni té contacte amb persones d'aquests països

coronavirus-local / periodico

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Conselleria de Salut d’Andalusia ha confirmat aquest dimecres el primer cas de coronavirus a la comunitat, i el desè a tot el país. Es tracta d’un home de 62 anys que va ingressar fa uns dies a l’Hospital Virgen del Rocío amb febre i tos i que està evolucionant positivament aïllat al centre sanitari sevillà. Segons ha explicat la doctora Inmaculada Salcedo, portaveu del comitè de seguiment del coronavirus a Andalusia, es tracta del primer contagi local registrat al nostre país, ja que el pacient assegura que no ha estat en contacte amb persones que poguessin estar contaminades ni ha viatjat recentment a Itàlia o la Xina, a diferència de la resta de contagiats a Espanya.

Tant Salcedo com el director general de Salut Pública d’Andalusia, José María Torre, després de ser reconfirmat el positiu en Covid-19 pel Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut Carles III de Madrid, el pacient està sent tractat segons els protocols oportuns per a pneumònia. Tots dos van ratificar que, tot i que segueix oberta la investigació epidemiològica, l’afectat ha assegurat no haver estat en contacte amb persones procedents dels països més afectats, com la resta de contagiats en altres punts del país, ni haver viatjat a zones considerades de risc en aquests moments. Així mateix, tampoc l’hauria contret a l’hospital. No obstant, s’està estudiant «una reunió professional» que diu que ha mantingut. De moment, el seu entorn més pròxim ha donat negatiu per al virus.

Malgrat que encara no està establert l’origen d’aquest contagi, De la Torre va voler enviar un missatge de tranquil·litat al recordar que s’estan seguint tots els protocols establerts pel Ministeri de Sanitat. Alhora va remarcar que la virulència del virus és baixa, i segons totes les dades, no supera el 2%.

El mateix president de la Junta, Juan Manuel Moreno Bonilla, va confirmar hores abans en una entrevista que hi havia nou persones ingressades a la regió per sospita d’estar infectats pel coronavirus, tot i que vuit ja havien donat negatiu. L’última continuava en observació pendent dels resultats, i aquest és el cas que finalment s’ha confirmat.

Intentar «evitar que el contagi sigui més gran»

Notícies relacionades

Segons Moreno, és «evident» que apareixeran casos de coronavirus a Espanya i ha admès que es tracta d’una situació «a la qual no estem acostumats» perquè és un virus «amb una àmplia capacitat d’infecció», tot i que ha demanat «serenitat». Ha defensat, a més, que hi ha d’haver «transparència» per part de les administracions, recordant que Andalusia ha posat en marxa una comissió interdepartamental coordinada amb el Ministeri de Sanitat per «evitar que el contagi sigui més gran».  

Malgrat les crides a la calma, la tensió en alguns ciutadans davant de la possibilitat de contagi del virus ha portat que un AVE que enllaça Madrid amb Sevilla hagués de parar uns minuts a la capital andalusa aquest mateix dimecres després que dos dels passatgers asseguressin haver estat en contacte amb persones portadores del Covid-19, segons van confirmar fonts governamentals a Servimedia.