Prevenció del coronavirus

Els metges de família asseguren que a Espanya no és necessari utilitzar mascaretes

Els doctors insisteixen que és més important tossir utilitzant mocadors d'un sol ús o flexionant el colze sobre la boca

Només les han d'utilitzar malalts o sospitosos d'estar infectats

zentauroepp52480563 grafcva2347  valencia  25 02 2020   viajeros procedentes de 200225185159

zentauroepp52480563 grafcva2347 valencia 25 02 2020 viajeros procedentes de 200225185159 / BIEL ALINO

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), ha assegurat que a Espanya no és necessari utilitzar mascaretes per protegir-se del nou coronavirus.

«En aquests moments, el més important per a la població general és que mantingui una adequada higiene respiratòria, és a dir, tossir utilitzant mocadors d’un sol ús o flexionant el colze sobre la boca. Així mateix, és molt important una estricta higiene de mans», ha explicat la doctora responsable del SEMG, Maite Jorge Bravo.

Només per a malalts o infectats

Per tant, ha prosseguit, l’ús de mascaretes només estaria recomanat en els casos indicats pel Ministeri de Sanitat, és a dir, persones malaltes o sospitoses d’estar infectades, contactes d’aquestes persones i professionals que prestin assistència al malalt. No obstant, la doctora ha puntualitzat que aquestes recomanacions podrien canviar si la situació epidemiològica ho requerís.

Tipus de mascaretes

Dit això, i a fi de millorar l’educació sanitària de la població, el Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la SEMG ha informat que hi ha dos tipus de mascaretes: la mascareta quirúrgica, que és la indicada en els malalts o casos sospitosos o en investigació del nou coronavirus; i les mascaretes FFP2 d’alta protecció o eficàcia, que protegeixen i impedeixen que les partícules i aerosols líquids del medi ambient siguin inhalats per l’usuari.

L’organització ha explicat que aquestes últimes «tenen una eficàcia de filtració del 92% i estan indicades per a un aïllament aeri quan es preveu una possible exposició a agents infecciosos que es transmeten per via aèria, com és el cas dels coronavirus, que es transmeten per via respiratòria mitjançant gotes més grans de 5 micres (per exemple, les generades al tossir, parlar o esternudar) i per contacte directe de les mucoses (boca, ulls, nas) amb secrecions o amb material contaminat, que es poden transportar en mans o objectes».

Risc moderat de contagi

Notícies relacionades

No obstant, la doctora Bravo ha reiterat que, en el dia d’avui, només són necessàries en els casos indicats per les autoritats de salut pública, i ha recordat que actualment el risc del coronavirus per a la salut es considera moderat, per la qual cosa no és necessari que la població s’«alarmi i iniciï la compra de mascaretes de manera indiscriminada» a les farmàcies, internet o altres establiments.

Finalment, ha explicat que els metges de família facilitaran mascaretes quirúrgiques als pacients que acudeixin als centres sanitaris amb sospita clínica d’infecció per coronavirus, i que en els contactes o aïllament domiciliari, se seguiran les indicacions preventives de les autoritats de Salut Pública de cada comunitat autònoma, d’acord amb les directrius del Ministeri de Sanitat.