crisi sanitària

La psicosi del coronavirus acaba amb les existències de mascaretes a Barcelona

Els ciutadans acudeixen a comprar protectors i gels desinfectants a farmàcies i comerços després del primer cas confirmat a Catalunya

Farmacèutics de la ciutat expliquen que la comunitat xinesa va comprar tot el que va poder fa tres setmanes per enviar-ho al seu país d'origen

zentauroepp52483601 barcelona 25 02 2020 tema coronavirus gel desinfectante de m200225202805

zentauroepp52483601 barcelona 25 02 2020 tema coronavirus gel desinfectante de m200225202805 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

«¿Mascaretes?». La pregunta no la fa el client de la farmàcia, la fa el farmacèutic quan algú entra a l’establiment. «No en tenim, ho sento», afegeix a continuació. L’anècdota es repeteix en apotecaries de tota la ciutat. El primer cas de coronavirus confirmat a Barcelona aquest dimarts a la tarda ha llançat els més previsors –o els més neuròtics– al carrer a la recerca de protectors per a les vies respiratòries presumptament útils per frenar el contagi. No en quedaven a cap de les cinc farmàcies que ha visitat aquest diari. En realitat es van acabar fa temps. 

 [Segueix les últimes notícies del coronavirus en directe.]

«La comunitat xinesa establerta a la ciutat en va esgotar totes les existències fa dos o tres setmanes», expliquen a la farmàcia Peris. «Van començar a venir quan la cosa es va posar lletja a la Xina i es van endur totes les que teníem», aclareix. La sospita dels farmacèutics és que les van comprar per enviar-les al seu país d’origen. Des d’aleshores, aconseguir-ne una a Barcelona va començar a complicar-se. Els enviaments de mascaretes s’han anat esgotant al cap de poques hores. I quan la psicosi s’ha desencadenat aquesta tarda a l’informar la Generalitat del cas de la dona de 36 anys infectada pel Covid-19 les comptades unitats que seguien a la venda s’han evaporat. Una hora després, havien volat totes.

«Les més bones, les no tan bones i les dolentes», aclarien a la Torrent. Primer van desaparèixer les més costoses, dotades amb filtres, i després les que eren poc més que un tros de cartró. A aquesta última apotecaria han acudit dos estudiants de l’escola de Santa Anna, de 16 anys. «Hem llegit als ordinadors del centre que havia arribat a Barcelona i hem vingut a comprar mascaretes». Els dos adolescents es diuen Marc i no estan desinformats. Saben que el virus és inofensiu per a pulmons sans com els seus, però tot i així han sucumbit a la temptació de buscar-ne. 

«No són articles que es venguin habitualment, ningú en té un estoc important al magatzem perquè fins al mes passat sortien a comptagotes», expliquen a la farmàcia Sales. A la Janer, la propietària ha penjat un cartell a la porta d’entrada que avisa que s’havien acabat, farta de sortir al taulell per explicar una i cent vegades que fa setmanes que ja no en té cap. No obstant, el cartell no ha dissuadit una parella de turistes xinesos –immunes al castellà– i hi han entrat per preguntar-ho. «No, s’han acabat», ha respost abatuda mentre atenia aquest diari.

La bogeria per les mascaretes s’ha estès també als gels hidroalcohòlics. Potingues desinfectants per a les mans a les quals els clients s’han agafat per esquivar la frustració de quedar-se sense protectors facials. Els gels també s’han esgotat durant la tarda, tant a farmàcies com a supermercats. «Ens arriben, els traiem al taulell i s’acaben en minuts», confirma l’encarregat d’una botiga d’aliments.

Notícies relacionades

La febre per protectors i els gels no ha disparat la demanda únicament a Barcelona. Fonts dels col·legis professionals de farmacèutics de la resta de l’Estat confirmen que els problemes de subministrament són generalitzats. A Amazon, una caixa de 40 unitats de mascaretes d’un sol ús anunciades com a «antivirus tallasaliva» costava aquesta tarda 35 euros.

coronavirus catalunya / periodico

La Conselleria de Salut crida a la calma i aconsella rentar-se les mans sovint, utilitzar mocadors d’un sol ús al sonar-se i tapar-se la boca al tossir. No diu res sobre l’ús de mascaretes ni tampoc de gels hidroalcohòlics. Però la psicosi no escolta els metges i es propaga molt més ràpid que el virus.