Crisi sanitària internacional

Itàlia decreta el confinament de les zones afectades pel coronavirus

El brot entra a Milà, que registra dos casos de contagi, i al Vèneto hi ha dos morts

Els veïns no podran sortir dels seus pobles ni els de fora entrar-hi en les dues pròximes setmanes

zentauroepp52422239 soc italia200222220337

zentauroepp52422239 soc italia200222220337 / NICOLA FOSSELLA

4
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El coronavirus ha entrat a Milà, la primera gran capital italiana. Aquesta situació eleva el ja mastodòntic aparell de prevenció posat en marxa a Itàlia en les últimes 48 hores, al tractar-se de la primera gran capital afectada. El balanç fins aquest dissabte era de dos de morts, 76 persones infectades i 60.000 ciutadans confinats. Per lluitar contra el brot, el Govern ha decretat el confinament de les zones afectades.

Els habitants de les àrees considerades com a focus del contagi de coronavirus no podran sortir dels seus pobles, ni els de fora entrar-hi durant les pròximes dues setmanes. La violació de la norma serà considerada una infracció penal i les forces de l’ordre, a les quals s’afegirà l’exèrcit si fos necessari, vigilaran perquè es compleixi. Els ministres de cada sector «podran ampliar les mesures a altres zones del territori nacional», va explicar Giuseppe Conte, primer ministre italià.

Aquestes són algunes de les decisions preses per un consell de ministres extraordinari que va començar a les set de la tarda de dissabte i va acabar a mitjanit. Diumenge es publicarà en forma de decret llei. «Podem garantir als italians que amb aquestes mesures estem a l’avantguarda de la prevenció», va afegir.

A més de les esmentades, el decret contempla que les activitats laborals quedin suspeses en aquestes àrees i siguin objecte de formes d’assistència o suport estatal. Els viatges escolars, a Itàlia i a l’estranger, també queden suprimits, així com totes les activitats esportives de les regions.

El Govern no pensa en una suspensió del Tractat de Schengen sobre la lliure circulació dins la Unió Europea (UE), per considerar que es tractaria d’«una mesura desproporcionada i devastadora». Roberto Speranza, ministre de Sanitat, va remarcar que des de finals de gener, l’Executiu està en contacte directe i diari amb el Comissari per a la Salut de la UE, enviant informacions i intentant que hi hagi una coordinació europea respecte a tot el que es refereixi al virus.

Els infectats del país transalpí pel Covid-19 eren una cinquantena a la regió de la Llombardia (Milà) i més d’una dotzena al Vèneto (Venècia), dos dels quals morts, tot i que tots dos ja presentaven un quadro clínic complex per unes altres malalties. La novetat d’ahir és que es van produir tres casos nous, un a la regió del Piemont (Torí) i dos a la ciutat de Milà. «No serà fàcil, però farem tot el que sigui necessari», va assegurar Giuseppe Sala, l’alcalde milanès, davant l’eventualitat d’haver de decretar confinaments en una part de la ciutat.

Estat d’emergència fins al juliol

La regió del Friül-Venècia Júlia (Udine), al nord-est de la península, va ser la primera que va declarar l’estat d’emergència a Itàlia, que durarà fins al juliol. La junta regional ha justificat la mesura, adduint la seva proximitat a la regió de Vèneto, que compta amb 12 positius.

El Govern italià i Protecció Civil van estar reunits durant tot el dia d’ahir, en contacte per videoconferència amb els presidents autonòmics del país.  Conte havia anunciat que es tractava d’aprovar «mesures extraordinàries». La roda de premsa en què es va informar a mitjanit sobre aquestes es va anar ajornant d’hora en hora.

La bona notícia va ser que en el centre sanitari Spallanzani, especialitzat en malalties infeccioses de Roma, van donar l’alta a un jove investigador, que havia donat positiu i que va ser repatriat de la ciutat de Wuhan juntament amb uns 55 italians més. «El seu cas ens ha permès perfeccionar el tipus d’anàlisi a fer per descobrir el virus», va informar l’hospital. També va millorar la situació de la parella de turistes xinesos, que van ser els primers infectats a Itàlia. El marit està «pràcticament curat», mentre que la seva dona va sortir de l’uci i «està respirant autònomament».

De moment, les persones convidades a quedar-se a casa a la regió de la Llombardia són més de 60.000 en 11 pobles afectats. L’hospital de Schiavonia va haver de suspendre pràcticament la seva activitat pública, ja que a 450 persones que hi ha en el seu interior –personal mèdic i hospitalitzats–  els han de fer una anàlisi per verificar si s’han contagiat. Els responsables de l’hospital Sacco de Milà, que s’ha convertit en el centre de referència de tots els infectats del nord, van comunicar que les proves s’estan fent de forma contínua dia i nit. Fins dissabte a la tarda, es van fer anàlisis a 2.500 persones, «el 13% de les quals va donar positiu».

Restriccions en els carnavals i l’esport

A més d’imposar el tancament de gairebé totes les activitats públiques a les zones afectades, inclosos els carnavals previstos per a aquests dies, també s’han suprimit les activitats esportives, inclosos els partits de futbol previstos per al cap de setmana. N’hi havia va sol·licitar Giovanni Malagò, president del Comitè Olímpic Nacional (CONI). «Si hi ha competicions de qualsevol nivell a zones on hi ha aquests casos, allà no hi podrà haver esport, és molt senzill», va explicar.

Notícies relacionades

Luca Zaia, president del Vèneto, després d’haver consultat amb els rectors de les universitats, va ordenar el seu tancament fins a nou avís. Les escoles i llars d’infants de les dues regions ja havien sigut tancades abans.

Experts italians de malalties infeccioses van manifestar dissabte la seva preocupació pel fet que hi ha contagiats que no han tingut cap relació directa o indirecta amb la Xina o ciutadans d’aquest país. La seva preocupació coincideix amb la de Tedros Adhanom, director general de l’OMS, que va insistir ahir que el temps per frenar la propagació de la malaltia «s’està acabant». Va recordar que el 80% dels pacients del coronavirus es recuperen, però la resta poden tenir símptomes crítics que posen en perill les seves vides.