BATALLA JURÍDICA

Piqueteras de València: les ferides obertes del 8-M

El moviment feminista de València manté la seva rebel·lió contra les multes rebudes en les últimes dues edicions

Una exposició denuncia l'aleatorietat d'unes sancions que sumen prop d'11.000 euros i tenen ja data de judici

zentauroepp52365052 piquetera200219164212

zentauroepp52365052 piquetera200219164212 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Les dues edicions de la Vaga Feminista del 8-M van tenir com a denominador comú a Espanya unes manifestacions massives i una generalitzada absència d’incidents, però a València hi va haver també una estranya concentració de multes el relat de la qual marca els preparatius de la nova convocatòria i forma part d’una exposició que s’inaugura aquest dijous en el Centre del Carme de la ciutat.

El nom triat pel col·lectiu Andròmines. ‘Jo també vaig ser piquetera’, dona pistes sobre com ha afrontat el moviment aquestes sancions. «Sempre diem ‘no estàs sola’ i ‘hi som totes’ i no és només per al maltractament. Les multes i el judici seran a totes», asseguren des de l’Assemblea Feminista de la ciutat. Existeix ja una ‘caixa de resistència’.

Una de les organitzadores transcriu alguns dels lemes dels últims 8-M / MIGUEL LORENZO

Des del principi s’han negat a pagar les vint multes rebudes (12 el 2018 amb el PP en el Govern i 8 el 2019 amb el PSOE), basades diuen en la ‘llei Mordassa’ i l’import del qual és de gairebé onze mil euros. Asseguren que són desorbitades (de 900 a 200 euros) i que atempten contra el dret a la vaga perquè les seves accions van ser pacífiques i dins d’unes aturades legals. Algunes van ser tipificades com a greus i tres ja tenen data de judici.

«Han vist la força del moviment i la Policia i els poders de l’Estat necessiten parar-lo i la manera que han trobat és la repressió econòmica perquè ara, amb tots els mitjans pendents, la repressió física ja no queda bonica», explica a EL PERIÓDICO una integrant de l’assemblea.

Fonts oficials asseguren que els agents es van limitar a aplicar una llei que pot agradar més o menys, però que està en vigor. A més, van explicar que no es pot fer res amb les judicialitzades i que el Ministeri de l’Interior està revisant la resta.

Un taxi, un barri

Des d’Andròmines expliquen que l’exposició repassarà les fites del moviment feminista fins a desembocar en aquestes grans vagues i que també testimonis d’aquests dos últims 8-M. Estan barrejats els de dones multades i els d’altres que no ho van ser.

«Volem mostrar que les vivències van ser similars i les multes, aleatòries», afirmen. Expliquen per exemple que quatre d’elles van anar per quatre dones tot just baixar d’un taxi.

Aquestes multes van ser una excepció espacial perquè, tal com mostra un mapa en l’exposició, les altres setze es van concentrar al voltant de Benimaclet. Amb 200 integrants, l’assemblea d’aquest barri és una de les més actives.

Notícies relacionades

«Es veu un acarnissament, suposem que per la història que té darrere el barri», asseguren des de l’organització.

Un operari ultima la part de l’exposició / miguel Lorenzo

El moviment prepara ja el 8-M, en què no hi haurà vaga al ser diumenge, i ho fa amb força però ‘tocat’. «Tenim clar que no ens pararan però també que els nostres cossos són vulnerables i les energies també. Ens ho plantegem molt combatiu, però intentant cuidar-nos molt més. Farem una gran acampada i la idea és que no hi hagi multes, si passa no serà culpa nostra», avancen.