VAGA FEMINISTA

El barri feminista de València que es rebel·la contra la 'llei mordassa'

El piquet de Benimaclet va rebre el 2018 una inusitada concentració de multes després del 8-M

Aquest divendres una columna molt més nombrosa ha tornat a tallar carrers i tenyir de lila el seu mercat ambulant

zentauroepp47266757 benimaclet valencia 8-m190308120015

zentauroepp47266757 benimaclet valencia 8-m190308120015 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Es fa de dia i una enorme pancarta anuncia la vaga feminista despenjada des d’un mirador a l’entrada des de Barcelona a València... i a Benimaclet. L’any passat, en el 8-M, el piquet d’aquest reivindicatiu barri va ser el protagonista d’una concentració de multes inèdita a tot el país, on amb prou feines hi va haver un grapat de sancions molt disseminades.

Dotze multes, a nou activistes, amb un import global de més de 6.000 euros. “No pensem que sigui casualitat”, explica a EL PERIÓDICO una de les multades. “Hi va haver casos més greus que van anar per la via penal, però és la concentració de multes més gran. De fet, a València, tot i que hi va haver més identificacions, només hi va haver multes a aquest barri, i a Madrid també n’hi va haver algunes però repartides”, diu.

No dona el seu nom perquè ho afronten com “multes al moviment” i no com a una cosa individual. “Ens vam agrupar a primera hora, però des del principi vam estar envoltades de policia. Ens van anar identificant de manera aleatòria cada cert temps, no semblava haver-hi un patró i hi va haver moltes més identificades que multades. Però gairebé tot és positiu, les multes ens han obligat a estar actives i juntes tant per difondre la nova vaga com per recaptar diners per al procés”, explica.

Multes administratives

Es tracta de multes administratives i assegura que “n’hi ha per demanar que ens parlessin en valencià, per reclamar que ens deixessin d’agafar el braç o per informar pel carrer”. Això, i que no pagaran. “Pensem desobeir-les. Pensem que existeix una repressió política i que no hem de pagar-les. Aquesta setmana hem presentat els recursos d’alçada, l’últim pas abans d’anar a judici”, assenyala, abans de remarcar que tot el procés els ha donat força per tornar al carrer amb més força aquest divendres. Mantenen el pols contra la ‘llei mordassa’.

Així ha sigut. A primera hora ja han realitzat talls a la V-21, l’entrada nord de la ciutat, i a l’avinguda del Primat Reig, una de les seves principals artèries. Ho han fet sota la permissiva mirada de l’ampli dispositiu policial que les ha acompanyat a tota hora. Res a veure amb l’actitud de fa un any, quan en un moment donat les van tancar en un carreró durant prop d’una hora.

Algunes de les dones que han participat en el piquet de Benimaclet. / MIGUEL LORENZO

Notícies relacionades

Després de reposar forces i esperar a les que s’havien quedat enrere amb un esmorzar servit per homes, la columna morada ha entrat al crit de “perdonin les molèsties, ens estan assasinant” al mercat ambulant que els divendres se celebra als carrers d’aquest antic poble. Entre mitges, calces, estris de cuina i sabates, han rebut alguns aplaudiments, moltes mirades curioses i també alguns retrets. “No miren res de la parada. Van ofuscades, van a la seva”, lamenta un venedor.

Complicitat

Al matí, els serveis mínims d’una de les escoles públiques del barri ha rebut els alumnes amb ‘La tres voltes rebel’ com a banda sonora. A la tanca, les cuidadores del menjador anunciaven amb un davantal que aquest divendres estan de vaga i com fa un any alguns carrers han tornat a canviar de nom. La plaça principal és la del 8-M i hi ha el carrer de les Migrades, de les Preses... també a les parets hi ha ombres recordant que no hi son totes, que falten les assassinades o que no es veuen les cuidadores de la llar.